Controale Edilitara la chiriaşii ANL din Narciselor

Chiriaşii din locuinţele ANL de pe Narciselor au reclamat faptul că vecinii lor au plecat la muncă peste hotare şi au subînchiriat garsonierele. În urma sesizărilor, reprezentanţii Edilitara au efectuat vineri controale la mai multe garsoniere şi apartamente din blocurile ANL. Din primele cercetări, se pare că unele dintre locuinţe au fost închiriate de titularii de contracte. Directorul Edilitara spune că se va lua decizia rezilierii contractelor abia la finele anchetei. Acesta confirmă faptul că mai mulţi chiriaşi ANL se află la muncă în străinătate, însă spune că Edilitara nu se autosesizează în situaţia în care titularii de contract au chiria şi asociaţia plătite la zi.

Chiriaşii s-au revoltat după ce văzut că de luni bune vecinii lor nu mai trec pe acasă. „Cei de la apartamentul 12 sunt plecaţi în străinătate, iar din luna mai au închiriat locuinţa unor tineri. Proprietarul care are contract este în Germania şi vine doar o dată pe an. Am înţeles că cei care stau în chirie au la rândul lor dosar pentru ANL. Sunt foarte multe locuinţe ANL care au fost închiriate de titularii de contract altor persoane. Cei de la Edilitara efectuează controale, bănuiesc că jurista primăriei ştie ce are de făcut, altfel o închiriez şi eu pe a mea să vedem dacă le convine. Să vedem atunci dacă domnul primar este de acord să le închiriem toţi, le-am primit, iar acum le închiriem. Unii nu au unde să doarmă, iar alţii le închiriază”, a declarat Iliuţă Sanda.

iliuta

Un alt chiriaş spune că mai multe apartamente sunt neocupate, deşi au fost repartizate anumitor persoane. „Locuim de doi ani aici, dar nu ne cunoaştem toţi vecinii. Au fost chiar discuţii din cauză că foarte mulţi dintre proprietari nu s-au mutat, locuinţele sunt încă libere şi se punea problema căldurii, a apei calde, era consumul foarte mare, mai ales pe perioada de vară”, a precizat o doamnă.

Zaharia: Nu ne autosesizăm dacă sunt plătite chiriile la zi

Potrivit conducerii Edilitara, titularii de contract verificaţi au chiria la zi. „Faptul că este plecat în străinătate şi lucrează nu ne dă dreptul să spunem că nu locuieşte acolo. Sunt mulţi cetăţeni din România care lucrează peste hotare, este dreptul dumnealor. Am verificat, acel titular de contract are chiria la zi. În urma sesizării primite la Primărie, un agent de la Fondul Locativ a mers în control, împreună cu cel care a făcut sesizarea. În prima fază a răspuns o domnişoară care a spus că este verişoara proprietarului, însă ulterior, când i s-au solicitat actele de identitate, nu a mai răspuns. În asemenea situaţii, extindem cercetările, vom lua declaraţii de la asociaţia de chiriaşi, de la mai mulţi vecini să vedem care este situaţia, după care vom face ancheta proprie”, a declarat Alexandru Zaharia, directorul Edilitara. Acesta spune că se va trece la rezilierea contractului abia la finele anchetei. „Când vom finaliza ancheta proprie, vom propune proprietarului rezilierea contractului şi repartizarea locuinţei altei persoane, dar pe noul Cod Civil trebuie să treacă o perioadă de cel puţin trei ani în care titularul contractului să nu locuiască acolo, dar noi suntem obligaţi să cercetăm şi să aplicăm legea. Am mai avut o sesizare de acest gen în anii trecuţi, dar nu s-a concretizat. Foarte mulţi dintre chiriaşii acestor locuinţe ANL sunt plecaţi peste hotare, lucrează, dar nu este o practică. Dacă lucrează în spaţiul european nu înseamnă că le şi subînchiriază. În situaţia în care se confirmă că au subînchiriat şi percep o anumită sumă pentru acest lucru, automat i se reziliază contractul”, a mai precizat Zaharia.

În legătură cu locuinţele rămase neocupate de către chiriaşi, directorul Edilitara nu exclude posibilitatea ca aceştia să stea ocazional la rude. „În situaţia în care nu înregistrăm debite, iar oamenii stau la părinţi sau prieteni ocazional nu putem interveni. Este posibil să mai aibă vreo reşedinţă părinţii sau socrii, sunt chiriaşi care au copii mici şi mai stau la ţară, dar neavând debite nu ne autosesizăm”, a declarat Alexandru Zaharia.

Vizualizări: 242

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: