Conturi blocate la o primărie din Gorj. Datorii învechite de peste 1 milion de lei

O primărie din Gorj are conturile blocate de Trezoreria Gorj. Este vorba de primăria Ionești, care la finele lunii aprilie a raportat arierate de peste 1 milion de lei. Datorii învechite au mai multe administrații locale din județ, însă nu au conturile blocate pentru că și-au redus arieratele cu procentul impus de lege.

La nivelul județului Gorj, unitățile administrativ teritoriale înregistrau la finele lunii aprilie arierate în sumă totală de aproximativ 3.2 milioane lei. Din aceștia, 1.3 milioane lei reprezintă datorii învechite aferente programelor naționale, iar restul sunt din venituri proprii. Mare parte din datoriile mai vechi de 90 de zile care s-au înregistrat la nivelul județului Gorj au fost raportate de comuna Ionești. Pentru că s-a ales cu conturile blocate de Trezoreria Gorj, primăria nu mai poate face plăți decât din venituri proprii. ”Avem o comună blocată, comuna Ionești, pentru că nu și-a redus arieratele. Acum, are înregistrate arierate de 1.034.000 lei. Și pentru asta este blocată pentru sume și cote pentru echilibrare ce vin din bugetul de stat. Adică își desfășoară activitatea numai din venituri proprii”, a declarat Gheorghe Paraschivu, trezorierul șef al Trezoreriei Gorj.

Administrația locală din Ionești spune că acest blocaj s-a produs din cauza aprobării târzie a bugetului local și că, în scurt timp, primăria va mai plăti din datoriile învechite către agenții economici care așteaptă aceste plăți. ”Avem toate conturile blocate. 29 aprilie a fost termen pentru depunerea bugetului, iar bugetul meu a ajuns astăzi (n.red. 13 mai) la Finanțe. S-a întârziat pentru că acum s-a terminat elaborarea bugetului, cu dezvoltarea locală, cu cheltuielile de personal. Avem arierate, dar le vom plăti. Avem prevederi bugetare și plătim din arierate. Cel mai mult avem de plătit către firma Ydail. Am făcut o eșalonare, ne-a acceptat eșalonarea. Este vorba de reabilitarea unor drumuri”, a explicat Marian Tătaru, primarul comunei Ionești.

Arierate înregistrează mai multe primării din Gorj, dar acestea au reușit să-și reducă datoriile învechite cu 5% față de soldul lunii precedente. Este vorba de primăria Târgu Jiu, care a raportat arierate în sumă de 670 mii lei, Motru-628 mii, Bengești Ciocadia-398 mii, Berlești-7 mii, Roșia de Amaradia-298 mii, Stoina-160 mii.

Vizualizări: 2,968

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: