Copii cu CNP-uri identice la înscrierea în clasa pregătitoare

Nu a putut fi înscris în clasa pregătitoare pentru că avea Codul Numeric Personal (CNP) identic cu al unui copil din judeţul Dolj. Este vorba despre un copil din comuna gorjeană Dănciuleşti, care nu a fost acceptat de aplicaţia de înscriere electronică. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj spun că mai nou aplicaţia de înscriere poate genera CNP-uri pentru cei care nu au, iar cei de la Craiova au generat un CNP greşit pentru un copil venit din străinătate.

Un copil din Dănciuleşti a fost respins de aplicaţia de înscriere pentru că a identificat că în program se mai înscrisese cineva cu acelaşi CNP. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj spun că aplicaţia de înscriere pentru clasa pregătitoare şi pentru clasa I poate genera CNP-uri pentru cei care nu au, iar greşeala s-a produs la Craiova. „Cei de la Craiova au generat un CNP greşit pentru un copil ce a venit din străinătate şi care nu avea CNP. Aşa că au generat unul după data de naştere, ce a coincis cu CNP-ul uni copil din comuna gorjeană Dănciuleşti. Programul nu i-a dat voie copilului din Dănciuleşti să se înscrie pentru că a mai depistat un CNP identic în aplicaţie”, spune Ermina Frunzaru, referent de specialitate în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj. Pentru a rezolva erorile care au apărut la nivel naţional Ministerul Educaţiei a dat dreptul de a invalida fişele de înscriere de către comisia judeţeană. „Fişa fiind declarată invalidă unitatea şcolară din Craiova a putut şterge copilul care nu avea CNP-ul corect din aplicaţie şi copilul din Dănciuleşti a putut fi înscris”, mai explică Ermina Frunzaru.

CNP-uri generate

La nivelul judeţului Gorj doar pentru un copil a fost nevoie până acum de generarea unui CNP. Este cazul unui copil născut în Italia, care a venit să se înscrie la o şcoală din Rovinari. Reprezentanţii ISJ Gorj spun că în cazul în care lipseşte CNP-ul co­mi­sia locală transmite către cea ju­de­ţea­nă o notă justificativă şi, în mă­sura în care există, copia de pe un act de naş­tere. Comisia ju­deţeană ge­nerează din aplicaţie un CNP persoa­nei în cauză şi îl comunică comisiei lo­cale solicitante. În situaţia în care lip­seş­te CNP-ul românesc, comisia locală transmite către cea judeţeană o notă justificativă şi copia de pe actul de naş­tere străin. Comisia judeţeană ge­ne­rează din aplicaţie un CNP per­soa­nei în cauză şi îl comunică comisiei lo­cale solicitante.

MONITORIZARE

Toate CNP-urile sunt atent monitorizate şi vor sta la baza unui raport generat din aplicaţie la încheierea tuturor etapelor de înscriere. Acest raport va fi transmis de către Inspectoratele Şcolare, conform legii, către Serviciile de Evidenţă a Populaţiei, în scopul intrării în legalitate a copiilor înscrişi pe baza CNP-urilor generate.

Vizualizări: 187

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: