Copii din şapte ţări au făcut foamea la festivalul lui Călinoiu

Artişti populari din şapte ţări, în mare parte copii şi tineri, veniţi la Târgu Jiu, pentru a participa la festivalul internaţional de folclor, au plecat din Gorj cu amintiri plăcute, dar cu burţile goale. La festivitatea de final, şefii delegaţiilor au fost invitaţi să spună la microfon cu ce impresii pleacă din judeţ. Nu mică i-a fost mirarea lui Ion Călinoiu, ca principal organizator, să audă că străinii au făcut foamea în Gorj. Primul care a atras atenţia că mâncarea oferită de hotel a fost insuficientă a fost reprezentatul Turciei. Călinoiu a încercat să schimbe vorba, dar nemulţumirea a fost susţinută de şeful delegaţiei din Macedonia, care a găsit şi o explicaţie: România este afectată de subzistenţă. Cu greu şeful judeţului a reuşit să-i convingă pe oaspeţii străini că au fost probleme legate de organizare, nu de criză.

Festivalul Internaţional de Folclor s-a încheiat ieri, după ce mai multe seri la rând, ansambluri folclorice din Polonia, Slovacia, Serbia, Macedonia, Grecia, Bulgaria şi Turcia i-au impresionat pe gorjeni prin costumele şi dansurile lor  tradiţionale. La festivitatea care a avut loc în Sala Maură a Instituţiei Prefectului, artiştii s-au întâlnit cu şefii judeţului, evenimentul fiind deschis chiar de către Ion Călinoiu, principalul organizator al festivalului. Autorităţile au lăudat prestaţiile copiilor şi tinerilor participanţi. „A fost o plăcere să vă avem în mijlocul nostru, iar bucuria s-a citit şi pe feţele spectatorilor care v-au admirat seară de seară. Şi anul viitor vă aşteptăm din nou la o nouă ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor de la Târgu Jiu”, a spus Iulia Vână, viceprimarul municipiului Târgu Jiu. Şi prefectul Claudiu Teodorescu a ţinut să-i felicite pe artişti. „De fiecare dată, la reuşita vreunui eveniment sunt felicitaţi cei care deţin funcţii la nivel înalt, dar eu ţin să vă felicit pe dumneavoastră, cei care aţi realizat acest festival”, a precizat Claudiu Teodorescu.

Stupoare pe feţele autorităţilor

După ce şi-au terminat discurile oficialităţile Gorjului, Ion Călinoiu i-a invitat şi pe oaspeţi să-şi spună părerea despre acest festival. Nu a durat foarte mult până ce şefii judeţului şi-au schimbat aspectul feţelor, trecând de la o stare de euforie la stupoare. Asta după ce oaspeţii au spus că au murit de foame pe toată perioada cât au fost cazaţi la Hotel Gorj. „Dacă tot ne-aţi întrebat, vă vom spune care au fost lipsurile acestui festival. Copiii noştri dansatori au nevoie de mâncare pentru a putea face spectacol, lucru care nu s-a întâmplat la Târgu Jiu. Noi am fost cazaţi la Hotel Gorj, iar mâncarea a fost extrem de puţină. În afară de lipsa mâncării, condiţiile am fost impecabile”, a declarat reprezentantul ansamblului din Turcia, prin intermediul translatorului. Profund afectat de observaţia făcută, Ion Călinoiu a promis că acest lucru nu se mai repeta. „Acest lucru nu trebuia să se întâmple, dar vom ţine cont că ne-aţi atenţionat”, a precizat Călinoiu.

După reprezentantul Turciei a luat cuvântul cel al Macedoniei, care a pus lipsa de mâncare pe seama nivelului de subzistenţă al gorjenilor. „A fost o plăcere pentru noi să venim la Târgu Jiu. Este o experienţă unică pentru noi. Sperăm că se vor lega prietenii durabile şi se vor uita aspectele mai puţin plăcute legate de partea de subzistenţă zilnică”, a menţionat reprezentantul Macedoniei. De această dată, Ion Călinoiu a motivat că principala cauză a acestei probleme a fost lipsa de organizare. „Nu este vorba de faptul că criza economică şi-a spus cuvântul, ci de lipsa de organizare”, a spus Călinoiu.

PĂCAT

Chiar dacă s-au plâns de mâncarea insuficientă, toţi artiştii străini au rămas impresionaţi de frumuseţile Gorjului. Păcat că oraşul lui Brâncuşi a adus o pată în plus României în ceea ce priveşte nivelul de trai. Asta în condiţiile în care Turcia este o ţară recunoscută pentru serviciile de excepţionale oferite turiştilor, toate hotelurile de la ei având all inclusive.

Vizualizări: 232

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: