Copilul unor gorjeni, mort la naştere în Cluj

Clipe grele pentru doi părinți din Gorj care au ales să își aducă pruncul pe lume nu la spitalul din Târgu Jiu, ci la cel din Cluj. Fetiţa a murit la naştere, din cauza unor malformaţii de care părinţii ştiau. Aleseseră spitalul din Cluj pentru ca micuţa să fie operată imediat de un chirurg celebru, dar conducerea spitalului a refuzat, deşi medicul acceptase.

Sara Maria este numele pe care părinții îl pregătiseră pentru fetița lor, aceștia știind din timp de la medici că sarcina a fost una cu probleme, iar supraviețuirea după naștere depinde de o intervenție chirurgicală. Micuța a fost diagnosticată din timp cu hernie diafragmatică, mușchiul diafragmei nedezvoltându-se complet, stomacul presând unul dintre plămâni. Nașterea la Cluj și intervenția chirurgicală pe care se angajase să o facă profesorul Constantin Ciuce erau singurele opțiuni pentru Cătălina și Dănuț Șendroiu. Ghinionul lor l-a reprezentat însă nu doar faptul că fetița a venit pe lume la 7 luni și 2 săptămâni, dar și că medicul chirurg nu a fost lăsat de către șefii spitalului să opereze, pe motiv că are specializare doar pentru intervenții la adulți, nu și la nou –născuți.

„Știu că medicii nu sunt vraci, profesorul Ciuce și medicii neonatologi mi-au explicat foarte amănunțit că sunt șanse mici ca fetița noastră să supraviețuiască până la o eventuală intervenție. Ce nu am înțeles este încăpățânarea și cerbicia managerului Șușcă de a-mi interzice mie, ca părinte, să-mi încredințez copilul în grija unor medici care au avut rezultate atât de bune în tratarea unor copii cu aceeași suferință ca cea a fetiței mele. Și profesorul Ciuce și doamna profesor Natalia Hagău sunt niște profesioniști extraordinari. Am vorbit cu ei și le-am simțit căldura umană și empatia cu suferința noastră. Știu că ar fi făcut totul ca să-mi salveze copilul, dar nu au fost lăsați să-mi ajute fetița”, a declarat pentru Ziarul de Cluj tatăl fetiței decedate.

Explicații

Decesul micuței s-a produs în condițiile în care cei de la conducerea spitalului voiau un elicopter SMURD care să o preia și să o ducă, cel mai probabil, la București. Fetița era în ambulanță, la vreo 200 de metri de spital, în momentul în care a decedat. Directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Cluj, dr. Cristina Ghervan, a explicat, sâmbătă, într-o conferință de presă, că medicul care urma să o opereze pe fetiță nu are specializare pentru așa ceva. „În acel moment, mama era internată la Ginecologie III cu membrane rupte, naşterea fiind iminentă, prematură, sub 32 de săptămâni. S-a decis transferul mamei la Ginecologie I unde există Secţie de Neonatologie. Copilul s-a născut la 1 iulie cu un scor Apgar 3, cântărind la naştere 1,3 kilograme. Şansele de supravieţuire au fost considerate minime, din cauza malformaţiei foarte grave - hernie diafragmatică, care făcea ca, în întregime, organele abdominale să fie situate în torace, cordul împins în partea dreapta şi plămânul complet nedezvoltat. Bebeluşul nu avea plămân, nu avea cu ce să respire”, a explicat Ghervan.

Medic apreciat

În timp ce șefii spitalului clujean susțin că medicul care urma să o opereze pe Sara nu avea specializarea necesară, secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Raed Arafat, susține că, din contră, profesionalismul medicului este cunoscut de toată breasla, acesta neavând nevoie de nimic altceva pentru a putea opera și salva viețile unor copii. ”Să fim foarte clari, nu trebuia să zboare niciun elicopter către Cluj, profesorul Ciuce este un chirurg excepțional. Un om dedicat care și-a întrerupt nu o dată concediile ca să opereze copii la solicitarea expresă a unor colegi medici sau a unor părinți disperați. Parcă am înnebunit toți în țara asta! Am ajuns să cerem hârtii unor oameni care operează de 10 ani și care și-au dovedit valoarea prin rezultate de excepție. Hârtia salvează vieți sau talentul și dedicarea unor medici? Dincolo de asta, decizia de a chema un elicopter este absurdă în condițiile în care copilul putea fi operat la nici 200 de metri de locul în care era internat. Mai mult decât atât, un copil care este într-o stare atât de gravă trebuie mișcat cu mii de precauții. Mă repet, elicopterul nu trebuia chemat, atâta timp cât părinții copilului au găsit un specialist de talia profesorului Ciuce care a luat decizia împreună să încerce să-i salveze viața. Oricum elicopterul nu a putut veni la Cluj pentru că era într-o altă misiune. Am aflat între timp că fetița s-a prăpădit, regret profund asta și transmit condoleanțe familiei prin dumneavoastră", a declarat pentru Ziar de Cluj Raed Arafat, acum fiind deschisă o anchetă pentru a găsi eventualii vinovați pentru cele întâmplate.

Vizualizări: 185

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: