Potârcă și Bârcină, martori în dosarul cămătarilor din Obreja

Doi importanți oameni de afaceri din etnia romilor, cu probleme penale la rândul lor, vor fi audiați ca martori într-un dosar ce vizează acuzații de cămătărie la adresa unor „parteneri” de-ai lor din cartierul târgujian Obreja. Constantin Ninel Potârcă urmează să fie citat în Penitenciarul Craiova, acolo unde își execută pedeapsa de șase ani primită de la Înalta Curte de Casație și Justiție, în timp ce finul fostului judecător constituțional Toni Greblă va trebui să vină la instanță împreună cu soția sa, Rodica.

Ninel Potârcă și Ion Bârcină, dar și alți romi înstăriți din oraș, au împrumutat în trecut sume de bani de la Constantin Luță, Marin Aurel și Marian Bogdan Bonculescu, pe care procurorii i-au trimis în judecată la începutul anului sub acuzația de cămătărie. Ancheta a scos în evidență faptul că cei împrumutați luau sume de bani pentru care și dacă le plăteau tot erau considerați datori, cei de la care luau banii amenințându-i cu bătaia sau chiar moartea. Cămătarii le ridicau mașinile și îi obligau să încheie cu ei acte de vânzare-cumpărare, acum instanța cerând autorităților să confirme sau să infirme o serie de informații despre câteva astfel de autoturisme aflate în discuție în dosarul respectiv.

”Înaintează adresă către Serviciul Înmatriculări Tg-Jiu, judeţul Gorj să precizeze cine este deţinătorul autoutilitarei Mercedes Benz de culoare albă cu nr. de înmatriculare GL-13-CDG, şi autoturismul marca VW Touareg de culoare neagră cu număr de înmatriculare CT-48-DRP, în cazul în care există schimbări cu privire la persoana deţinătorului să precizeze ce modificări au fost efectuate în perioada 2012 şi până în prezent”, a stabilit instanța, informaţii similare fiind solicitate şi de la Direcţia Impozite şi Taxe.

Arme deţinute ilegal

În dosarul respectiv, inculpatul principal, Luță, este judecat și pentru că deținea acasă ilegal arme, descoperite cu ocazia unor percheziții domiciliare ale polițiștilor gorjeni, acum bărbatul susținând că are cerere depusă la Poliție pentru a obține autorizație. „Înaintează adresă către IPJ-Biroul de Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase să precizeze dacă există înregistrată cerere din partea inculpatului Luţă Constantin de înregistrare a unei arme neletale de tir cu aer comprimat marca Norinco NS 45-2 A, calibru 4,5 mm şi a unui pistol de autoapărare, iar în caz afirmativ, să se precizeze modalitatea de soluţionare a cererii. Prorogă discutarea probei privind expertiza grafologică solicită de inculpatul Luţă Constantin până la termenul din data de 02.09.2015, dată până la care inculpatul urmează să precizeze concret înscrisurile pe care înţelege să se supună expertizei”, a mai stabilit instanța.

Magistrații au respins la ultimul termen de judecată înainte de vacanța judecătorească cererea fetei lui Luță prin care aceasta solicita restituirea unei sume mari de bani, ridicată cu ocazia perchezițiilor, judecătorii stabilind de pe acum care vor fi martorii pe care îi vor audia la toamnă, când se va relua procesul. ”Respinge cererea formulată de martorul Luţă Rodică privind restituirea sumei de 70.000 lei, urmând a se pronunţa instanţa pe fondul cauzei pentru a nu se îngreuna stabilirea situaţiei de fapt şi justa soluţionare a cauzei. Dispune citarea cu mandat a martorilor lipsă la acest termen, respectiv Călugăriţa Ion, Căldăraru Paulina şi Andreescu Sofia. Se va cita martorul Potîrcă Constantin Ninel în penitenciarul Craiova. Se vor cita martorii din rechizitoriu respectiv Bunoiu-Goşa Andreea-Roxana, Bîrcină Rodica, Bîrcină Ion, Stănescu Nicolae, Mihai Olga Adriana, Bîrcină Alin, Bălan Constantin”.

Vizualizări: 360

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: