Coplata în spitale, un program eşuat al guvernului

La o lună de când a intrat  în vigoare coplata, managerii unităților sanitare din Gorj au tras linie, iar încasările nu sunt pe măsura așteptărilor. Fiecare unitate spitalicească are stabilit un sistem de încasare, însă pacienții care s-au internat în spitalele din Gorj fac parte în mare măsură din categoria bolnavilor scutiți de plata taxei de internare. Sunt și pacienți care au refuzat categoric să achite sumele stabilite de fiecare unitate spitalicească. Deocamdată puțini manageri s-au hotărât ce vor face cu banii.

Așa cum era de așteptat, cele mai mari sume au fost încasate la Spitalul Județean de Urgență din Târgu-Jiu. Aici managerul unității a stabilit ca suma pe care pacienții trebuie să o plătească la externare să fie 5 lei. Până în acest moment s-au încasat aproximativ 4.000 de lei. Deocamdată managerul nu s-a gândit ce va face din acești bani. „S-au încasat puțin peste 4.000 de lei. Noi avem responsabili în fiecare locație a spitalului care merg și încasează taxa atunci când sunt anunțați  de șefii de secție că se fac externări. Nu ne-am hotărât ce facem cu banii. Așteptăm să se strângă mai mulți și atunci decidem. Cert este că putem să facem orice”, a precizat Cristian Vlădoianu, manager privat.

Spitalul de Urgență din Târgu-Cărbunești este pe locul al doilea la încasări. Aici banii sunt colectați de casiera spitalului, care merge din salon în salon, acolo unde este anunțată că se fac externări. „Noi avem taxa de 10 lei la externare, iar până în acest moment am reușit să strângem 1.370 de lei. Banii vor fi economisiți și folosiți la nevoie pentru diferite lucruri”, a declarat directorul Constantin Târziu.

Pacienții dau țepe la Spitalul Rovinari

Deși suma colectată în prima lună la Spitalul din Rovinari este una mulțumitoare, managerul unității spitalicești se plânge de faptul că sunt mulți bolnavi care refuză să plătească sau fac parte din categoria prevăzută de lege ca fiind scutită de plata taxei de internare. Din banii strânși managerul cumpără produse de curățenie. „Noi am colectat în prima lună 1.100 de lei. Sunt foarte puțini bolnavi care au plătit. Să zic așa cam un sfert dintre cei internați pentru că restul fie sunt scutiți, fie refuză pur și simplu să plătească. Eu nu pot să-i oblig pe oameni să achite, și nici nu sunt poliție ca să le opresc documentele. Cei de la Minister spun să le trimitem plicuri acasă sau să-i chemăm în instanță, dar este mai mare cheltuia și pentru 10 lei nu se merită. Din banii strânși nu putem lua prea multe lucruri. Am luat produse de curățenie, detergent, săpunuri, dezinfectant”, a declarat Robert Calotescu, managerul Spitalului Rovinari.

La Novaci suma pe care bolnavii o achită la externare este de 5 lei. Aici încasările le face personalul medico-sanitar din fiecare secție pentru că li s-au dat chitanțiere de către conducerea unității spitalicești. Banii sunt investiți în medicamente și materiale sanitare. „Noi am strâns 650 de lei și banii aceștia îi folosim ca să cumpărăm medicamente și materiale sanitare. Nu e o sumă foarte mare, dar ne ajută”, a spus Eufimia Dumitrescu, managerul unității spitalicești.

Bolnavii, conduși de asistente la contabilitate

La Spitalul din Bumbești-Jiu s-a mers pe o taxă de 10 lei, cu toate astea încasările sunt foarte mici. Când a avut timp, casiera s-a deplasat în secție și când nu a putut face acest lucru, bolnavii au fost conduși de personalul medico-sanitar la contabilitate. „Noi avem taxa de 10 lei la externare și am încasat 620 de lei. Nu am avut cazuri în care bolnavii au refuzat să plătească”, a precizat Aurel Stolojanu.

La Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” de la Dobrița lucrurile merg mai bine decât la Bumbești-Jiu. Cu o taxă la externare de numai 5 lei, s-au încasat 625 de lei.

Vizualizări: 192

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: