Corcoață a explicat cum s-au cheltuit banii de la Guvern pentru UATAA

Eugen Corcoață reacționează după acuzațiile actualului șef al Uzinei de Agent Termic din Motru. Fostul administrator special al uzinei a fost acuzat că nu a cumpărat certificate de dioxid de carbon pentru anul trecut și că ar fi făcut cheltuieli netransparente.

În primă fază, Eugen Corcoață a explicat că unitatea pe care a condus-o a cumpărat în fiecare an certificatele de carbon de care avea nevoie pentru că polua. Un verificator autorizat măsura gradul de poluare și stabilea totodată de câte certificate are nevoie uzina ca să mai poată funcționa. În fiecare an, Corcoață susține că a cumpărat certificatele și nu a avut probleme din acest punct de vedere. Actualul administrator special îl acuză însă că a ținut evidențe duble.

„Sunt acuzații nefondate vizavi de documentele care s-au întocmit pentru raportarea către Agenția Națională în ceea ce privește certificatele de carbon. Obligația noastră este de a face o licitație pentru a fi desemnat un verificator autorizat din partea Agenției Naționale a Mediului, verificator care, în perioada ianuarie – martie, face toate calculele și întocmește un proces verbal pe care îl înmânează Agenției Mediului și stabilește emisiile pentru anul precedent. Începând cu 2006, când a intervenit obligativitatea pentru toate centralele care emit în atmosferă bioxid de carbon, aceste procese verbale au fost întocmite, raportate și aprobate de Agenția Națională și societatea s-a conformat an de an prin achiziția acestor certificate. Deci nu este absolut nimic adevărat”, a reacționat Eugen Corcoață.

Corcoață a fost acuzat și că a lăsat prea puțini bani în conturi. Anul trecut, uzina a primit opt milioane de lei de la Guvern, iar noul șef, Mihai Țurlea, a mai găsit două milioane. Eugen Corcoață a explicat ce a făcut cu banii în acest timp. “Banii au fost folosiți pentru plățile curente, pentru combustibil. UATAA face achiziții în avans pe combustibil, practic la ora actuală este achiziționat cărbunele pe o bună perioadă din februarie. Plățile și încasările pe energie se fac după 30 de zile, iar, din păcate, plățile de la asociațiile de proprietari au intrat într-un picaj, au scăzut dramatic”, a mai spus Corcoață, la Radio Infinit.

Vizualizări: 1,436

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: