Corcoaţă explică de ce a rămas Motru fără apă caldă

Conducerea Uzinei de Termoficare de la Motru dă asigurări că începând de astăzi cetăţenii din municipiu vor primi apă caldă cu o temperatură minimă de 50 de grade. Defectarea sistemului de încălzire de la cazanul mic al centralei a condus la o fluctuaţie a alimentării cu apă caldă. Apa ajungea călâie în locuinţele motrenilor din cauza defecţiunii. În circa două săptămâni centrala va fi oprită complet pentru câteva zile în vederea efectuării reviziei.

De joia trecută cetăţenii de la Motru primesc apă caldă cu o temperatură ce nu depăşeşte 40 de grade. Pe lângă faptul că apa era mai mult călâie, nici nu a avut un flux continuu. Cazanul mic al centralei s-a defectat din cauza unei fisuri la o ţeavă, cel mai probabil din cauza uzurii instalaţiei vechi de peste cinci decenii. Practic, instalaţia era pornită cu păcură însă la trecerea pe cărbune nu mai funcţiona din cauza depunerilor de cenuşă. O parte din angajaţii aflaţi în concediu au fost rechemaţi la serviciu pentru a curăţa instalaţia. „S-a spart o ţeavă, prin ţeava respectivă curge apă cu presiune mare, apa a pulverizat în interiorul cazanului mic. A afectat evacuarea de cenuşă şi de aici au apărut problemele în lanţ. Cenuşa s-a depus, s-a înfundat, îl curăţăm. Tehnologia-cazanul este unicat şi aparţine anilor 60, este foarte pretenţios. Funcţionarea a fost cu intermitenţă, s-a reluat de mai multe ori ciclul de pornire şi oprire, timp în care s-a asigurat o temperatură mai redusă a apei calde. S-a folosit multă păcură în repornirea cazanului în toate ciclurile. Apa caldă trebuie să fie între 50 şi 60 de grade, a fost undeva între 40-45 de grade până duminică, luni a fost sub 40. La trecerea pe cărbune se creează problemele şi trebuie să reluăm funcţionarea. Am chemat din concediu patru fochişti care curăţă depunerile, s-a făcut o revizie mai în amănunţime. Cazanul produce 5G, suficienţi pentru apă caldă. De marţi se va reveni la parametrii normali, deci peste 50 de grade”, a spus Eugen Corcoaţă, directorul Uzinei de Agent Termic şi Alimentare cu Apă (UATAA) Motru.

Instalaţia intră în revizie

În circa două săptămâni, instalaţia va fi oprită pentru revizie generală, astfel încât să se facă în condiţii optime trecerea de pe cazanul mic al centralei, pe cel mare. Dacă va fi nevoie se va da şi drumul la căldură, spune conducerea UATAA. „Marţi îi dăm drumul şi sunt convins că reuşim să-l punem în stare de funcţionare pentru două-trei săptămâni după care va trebui să oprim, să luăm pauză, să trecem pe centrala mare, altă tehnologie dar şi acolo tot cu cazane vechi. E nevoie de întrerupere cam o săptămână până că se revizuiesc magistralele care sunt comune, şi vara şi iarna transportă agent termic. Problema cea mai delicată este că şi asociaţiile trebuie să-şi alimenteze subsolurile, să intre apă în instalaţii, caloriferele oamenilor, pentru că pe timp de vară sunt goale”, a precizat directorul Corcoaţă. 

Vizualizări: 180

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: