Cornoiu: Intervenţia din Muntenegru, la nivelul lui 1990

Şeful Salvamont Gorj, Sabin Cornoiu, reprezentant al României în Comitetul Internaţional de Salvări Montane, apreciază că intervenţia de salvare a victimelor accidentului de autocar din Muntenegru s-a efectuat „la nivelul anilor 90”, fără echipamente şi personal calificat pentru astfel de situaţii. Numărul mare de victime, 19, plus alţi mulţi răniţi, poate fi explicat şi prin felul în care echipele de intervenţie locale au acordat primul ajutor.

Cornoiu spune că, fără a diminua eforturile făcute de muntenegreni în intervenţia lor de salvare a victimelor accidentului, operaţiunea respectivă a fost lipsită de o coordonare profesionistă, care să fi permis evacuarea în condiţii optime a persoanelor rănite. „Din imaginile pe care le-am văzut la televizor de la faţa locului mi-am dat seama că acolo a fost o intervenţie haotică de salvare a persoanelor rănite şi a decedaţilor. Nu am văzut tărgi de salvare pentru intervenţii în zone montane, nu am văzut gulere care să le fi fost puse răniţilor la gât. Sunt lucruri simple care se fac la noi în România şi care acolo nu există”, afirmă Cornoiu.

Şeful Salvamont Gorj este de părere că un coordonator profesionist la intervenţia respectivă nu ar fi permis ca localnicii să participe la evacuarea răniţilor, chiar dacă zona este extrem de accidentată. „Dacă ar fi existat cineva care să coordoneze acea operaţiune cu siguranţă ar fi delimitat zona, ar fi asigurat o cale de acces către locul în care erau răniţii şi sigur nu le-ar fi permis localnicilor încălţaţi în şlapi să intre în acea zonă, chiar dacă, teoretic au ajutat. Nu vreau să diminuez eforturile făcute de acei oameni, e posibil ca ei chiar să fi fost de folos, dar sunt lucruri simple, care nu se fac în asemenea situaţii. Datul tărgii cu rănitul legat de ea din mână în mână spune mult despre cum s-a intervenit. A fost un fel de haiducie”, menţionează Cornoiu.

Şeful Salvamont Gorj afirmă că modul în care s-a intervenit la salvarea victimelor acestui accident nu a fost unul conform anului 2013, lucru posibil şi prin faptul că Muntenegru nu este membru în Comitetul Internaţional de Salvări Montane. „Nu cred că au echipaje pregătite pentru astfel de situaţii. La noi, în România, orice echipă Salvamont din orice colţ al ţării are dotările minime impuse la nivel internaţional pentru astfel de situaţii. Pe ei nu i-am văzut nici pe la simulările sau exerciţiile internaţionale la care noi participăm constant tocmai pentru a fi pregătiţi în astfel de situaţii. Asta poate explică şi de ce s-a intervenit la acest nivel destul de scăzut, dar, repet, fără să diminuez în vreun fel eforturile localnicilor de a-i ajuta pe răniţi”, declară Sabin Cornoiu.

Vizualizări: 303

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: