Cosmin Popescu (PSD) spune care a fost cel mai greu lucru în campania electorală. Ce va face pe 28 septembrie!

Președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, candidează pentru un nou mandat, susținut de PSD. De această dată este vorba de vot uninominal, Cosmin Popescu părând a pleca favorit în cursă. Fost deputat, fost secretar de stat, fost director în SNLO și CE Oltenia, acum lider de partid și președinte de CJ, Cosmin Popescu a reușit să își asigure notorietatea și credibilitatea de care are nevoie un politician. Acesta a acordat un interviu pentru Pandurul, cu concluziile pe care le-a tras în urma acestei campanii electorale.

Reporter: Am ajuns la finalul campaniei electorale. V-ați intersectat cu mii de oameni, care ar fi principala așteptare a acestora de la următorii patru ani?

Cosmin Popescu: În primul rând, să fim, în continuare, alături de ei, așa cum am fost și până acum. Și, dacă se poate, să îi convingem și pe alții că acest mod de a face administrație, pe care l-am aplicat noi în ultimii patru ani, este cel corect. Faptul că am reușit să îi facem pe primari, indiferent de culoarea politică, să aibă încredere în mine, ca președinte al Consiliului Județean și în noi, în PSD, ne-a adus în punctul în care nu există comună în acest județ care să nu fi beneficiat de cel puțin un proiect, în ultimii patru ani. Și aici vorbesc despre alimentări cu apă, rețele de canalizare, infrastructură școlară, drumuri locale și, nu în ultimul rând, investițiile făcute de Consiliul Județean Gorj în sănătate, educație, drumuri județene și cultură.

Oamenii asta așteaptă să se întâmple în continuare, pentru că le-am demonstrat, prin lucruri concrete, că se poate, în patru ani, să faci ceva pentru ei. Le-am arătat că, dacă îți pasă de sănătatea lor, poți investi 12 milioane de euro doar din fonduri europene în spital, așa cum am făcut noi. Sau că poți să investești aproape 100 de milioane de euro în reabilitarea drumurilor județene, drumuri care trec prin aproape jumătate din localitățile județului. Acum, după discuțiile cu ei, pot să spun că am două mari mulțumiri: că am reușit să schimbăm o mentalitate și că le-am câștigat încrederea. Credeți-mă, sunt lucrurile cel mai greu de făcut. Restul: drumuri, aparatură medicală, rețele de apă… sunt doar rezultatele unui mod sănătos de a gândi și de a face politică și administrație.

Rep.: Economia Gorjului va trece în următorii patru ani prin schimbări majore, impuse de restructurarea Complexului Energetic Oltenia. La ce trebuie să ne așteptăm?

Cosmin Popescu: Trebuie să gândim rațional, în perspectivă și, bineînțeles, în concordanță cu planul de restructurare al CEO. Având în vedere că vorbim de închiderea a trei grupuri energetice și a două cariere, este clar că trebuie să gândim soluții de anvergură și sustenabile pe termen lung. Nu trebuie să ne axăm, de exemplu, doar pe reconversie profesională pentru că ne alegem, într-un an de acum încolo, cu sute sau mii de oameni care reprezintă doar personal calificat pentru străinătate. Și ce am reușit? Să depopulăm județul?

Și nu trebuie doar să pompăm ajutoare în CEO, ca să îl menținem pe linia de plutire pentru că vom ajunge, în scurt timp, în situația în care compania se va prăbuși din punct de vedere economic. Nu poți susține artificial la nesfârșit un asemenea mastodont. În ciuda a ceea ce spun alții, avem nevoie de un plan teritorial de dezvoltare, un plan integrat, prin care toți beneficiarii sumelor din Fondul de Tranziție, autorități publice și mediu privat, să conlucreze și să creăm, împreună, condițiile pentru dezvoltarea unor noi industrii alternative.

Noi, Consiliul Județean, purtăm discuții oficiale, prin adrese și memorii, cu Guvernul României și Comisia Europeană încă din luna ianuarie a acestui an. Și nu doar noi, ci alături de toate primăriile din zonele miniere și nu numai. Toți suntem semnatarii documentelor, pentru că pe toți ne interesează ce facem, în contextul în care, în 2050, după cum bine știm, Uniunea ne obligă să renunțăm la energia pe cărbune. Sau chiar din 2030, dacă este să ne luăm după ultimele abordări ale UE.

Rep.: Au venit câțiva investitori în primul dvs. mandat la șefia CJ Gorj. Sunteți mulțumit, se putea mai mult? La ce să ne așteptăm din acest punct de vedere în următorii patru ani?

Cosmin Popescu: Sunt mulțumit că am reușit să îi convingem să aibă încredere în noi și că am reușit, împreună cu ei, să punem bazele unei dezvoltări economice a județului. Da, evident că oricine și-ar fi dorit mai mult, dar trebuie să fim, totuși, conștienți de punctul în care ne aflăm. Încă suntem cunoscuți, poate greșit, doar ca județ minier, unde totul se rotește în jurul CEO. Numai că lucrurile nu stau chiar așa, iar faptul că, în doar patru ani, au venit în județ investitori mari, a căror activitate nu este legată de cea a complexului, investitori la care lucrează zeci de mii de oameni, arată că suntem pe drumul cel bun.

Cel mai eficient mod de a convinge pe cineva este prin puterea exemplului. Pasul cel mai greu a fost făcut, urmează doar să folosim aceste investiții ca pe o carte de vizită, să arătăm că Gorjul are potențial investițional și un mediu economic sănătos. Noi asta vom face și cred că, în condițiile actuale, nu va mai fi atât de dificil să deschidem porțile altor investiții de anvergură în județ.

Rep.: Se spune despre dvs. că aveți o relație bună cu toți primarii, indiferent de culoarea politică, și asta chiar de pe vremea când erați deputat. Vă ajută asta în campania electorală?

Cosmin Popescu: Mă ajută, bineînțeles, dar, personal, văd lucrurile altfel. Sunt de părere că numărul mare de voturi este un rezultat a ceea ce ai făcut de-a lungul timpului, nu un scop. Am avut și am o relație bună cu toți primarii pentru că așa sunt eu, ca om, ca politician și ca om din administrație. Vă dați seama că nu a fost ușor întotdeauna să le câștig încrederea, dar, dacă au văzut de-a lungul timpului că am fost alături de ei, m-am implicat și i-am sprijinit sincer și necondiționat, au reușit să depășească barierele politice. Și, cel mai important, au înțeles că așa pot să facă ceva pentru comuna sau orașul lor, așa îi pot mulțumi pe oamenii care îi aleg. Iar dacă oamenii sunt mulțumiți că au un drum reabilitat, că au un spital unde se pot trata sau că le oferim copiilor și tinerilor accesul la educație de calitate și recreare, prin sprijinul acordat primăriilor, atunci mă susțin și mă aleg pentru un nou mandat.

Rep.: Ultimele două campanii electorale au fost dificile pentru PSD. Cum simțiți relația cu electoratul acum, după un an de guvernare PNL?

Cosmin Popescu: Orice campanie este dificilă, mai ales când încerci să convingi oamenii că proiectele spectaculoase și măsurile fără susținere sunt doar promisiuni electorale. Mie nu îmi place să promit, iar asta cred că ar trebui să fie un comportament normal pentru un candidat. Îmi stabilesc obiectivele pe care știu că le pot duce la îndeplinire și care, în timp, duc, în ansamblu, la dezvoltarea județului. În ultimul mandat, la Consiliul Județean Gorj am promovat foarte des această idee și acum, în campanie, am observat că electoratul știe foarte bine să facă diferența între o promisiune electorală și un obiectiv concret. Și este normal să știe, pentru că are exemplul nostru, al PSD și lucrurile pe care le-am făcut, în contrapondere cu promisiunile lor, că „vor face”, dar nu spun când și cu ce fonduri sau dau termene peste 7-8 ani de acum încolo. Suntem ancorați în realitate și știm că nevoile oamenilor nu au termen de soluționare peste patru, opt sau 12 ani. De aceea să ne axăm pe lucrurile care contează în prezent, pentru că tot ce facem acum, are impact pe termen lung.

Rep.: Ce aveți în plan să faceți luni, 28 septembrie?

Cosmin Popescu: Să revin la serviciu, alături de colegi, la Consiliul Județean. Am avut, zic eu, concediu suficient timp de o lună de zile și sunt sigur că, mai în glumă mai în serios, unii dintre ei îmi vor reproșa că au fost la muncă, în timp ce eu m-am plimbat prin județ în campanie.

Vizualizări: 1,624

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: