Vîlceanu vede un viitor luminos al mineritului. Ivăniși: “Cea mai mare trădare la care asistăm neputincioși”

Afirmații surprinzătoare ale președintelui PNL Gorj, deputatul Dan Vîlceanu, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă. Acesta susține că în următorii ani producția de cărbune va rămâne constantă, chiar dacă pleacă cinci mii de salariați ai CE Oltenia la pensie, chiar dacă se închid cariere miniere și chiar dacă vor fi închise grupuri energetice. Mai mult, spune Vîlceanu, nu vor avea de suferit nici alte firme din Gorj. La polul opus, coordonatorul politic al Alternativei pentru Demnitate Națională (ADN) Gorj, susține că este cea mai mare trădare la care asistăm neputincioși și că nu doar salariații din CE Oltenia și din industria conexă vor fi afectați, ci fiecare covrigărie, fiecare magazin, fiecare berărie, pentru că vor fi mai puțini bani în piață.

Pentru cei mai mulți politicieni din Gorj, subiecte precum restructurarea Complexului Energetic Oltenia sau Fondul de Tranziție Justă nu au existat în campania electorală. Puțini sunt cei care au puncte de vedere pe această temă. Extremele sunt Dan Vîlceanu de la PNL și Nicolae Ivăniși de la ADN, pentru primul viitorul se vede roz, iar pentru celălalt negru.

În esență, planul de restructurare a CE Oltenia înseamnă până în 2025 închiderea carierelor Lupoaia, Peșteana, Husnicoara, a trei grupuri energetice de la Ișalnița, Turceni și Rovinari, externalizarea termocentralei Craiova 2, construirea a opt parcuri fotovoltaice, a două grupuri pe gaze la Turceni și Ișalnița și reabilitarea microhidrocentralei de la Turceni.

Având în vedere că și Craiova 2 va trece pe gaze, putem spune că se înjumătățește capacitatea de energie pe cărbune în Oltenia. Și totuși, Vîlceanu susține că producția de cărbune nu va scădea, nefiind clar ce vom face cu lignitul, dacă nu avem unde să îl ardem. “Producția de cărbune pe toată această perioadă va fi constantă, ca în ultimii ani. Nu va fi o reducere a cantității de cărbune. Știți de ce? Pentru că în toți acești ultimi ani, Complexul Energetic Oltenia a avut fronturile blocate. Acum, prin toate actele normative care au fost date pentru deblocarea fronturilor de lucru, compania va produce mai mult cărbune și știți foarte bine că sunt zone din producție, sau anumite locuri din zona de producție, unde salariații sunt sub normativ. Deci, ai nevoie de oameni să îi duci acolo și la momentul acesta Complexul Energetic Oltenia nu are oamenii necesari”, a spus Vîlceanu miercuri în conferință de presă.

Liderul PNL Gorj a spus și cum se poate produce aceeași cantitate de cărbune cu mii de oameni în minus: “Vor fi angajări, vor fi într-adevăr și pensionări și, pe de altă parte, sunt aceste sume care vor fi investite și altele care sunt prevăzute în planul de restructurare, dar în zona de investiții necesare CEO sunt cu precădere activități pe care le fac prestatorii de servicii”.

Vîlceanu susține că, prin restructurarea Complexului Energetic Oltenia, nu au de suferit firmele care prestează servicii pentru acesta, care vor avea mai mult de lucru.

Ivăniși: Se vrea îngenuncherea sistemului energetic

La polul opus ca discurs politic este liderul ADN Gorj, Nicolae Ivăniși. Acesta crede că va urma o perioadă neagră pentru județ, pentru că activitatea CE Oltenia și a firmelor partenere va fi mult diminuată, iar în loc nu vor apărea firme de producție.

“Fondul de Tranziție Justă, vă spun încă o dată, ne lasă să facem orice, mai puțin producție. Adică să facem reconversie profesională, consultanță, niște bani virtuali pe care noi nu o să-i vedem în acest județ. Eu am spus clar, vreau să văd 13.000 de locuri de muncă, plus încă vreo 20.000 conexe, pe producție”, a spus Ivăniși la Radio Infinit.

Doar așa, spune Ivăniși, poate fi convins că intenția unora nu este de a ne sfâșia economic țara și a o lăsa fără independență energetică.

“Eu am fost un opozant al PSD, dar rămân stupefiat când văd că, de când au venit la guvernare, liberalii nu fac nimic altceva decât să devină din ce în ce mai nocivi și mai toxici. Cum poți să vii să îmi spui mie că salvezi acest complex, când tu nu ai o reacție minimă cu privire la anomalia asta numită Fond de Tranziție Justă”, a mai spus Ivăniși, adăugând că “este cea mai mare trădare la care asistăm neputincioși” și că “se vrea îngenuncherea sistemului energetic”.

Vizualizări: 4,178

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: