Iulian Popescu (PNL), despre ce l-a surprins în prima campanie electorală din viața lui. Ce va face pe 28 septembrie!

Este câteva luni în politică, a trecut prin prima lui campanie electorală în calitate de candidat, dar aspiră la cea mai importantă funcție din județ și cea mai greu de obținut. Vorbim de Iulian Popescu, candidatul PNL pentru președinția Consiliului Județean Gorj. A plecat în luptă cu un deficit major de notorietate, dar cu multă încredere în sine și în obiectivele care l-au determinat să candideze.

Reporter: Suntem la sfârșitul campaniei electorale. Puteți spune că sunteți politician? Ce experiențe v-au surprins?

Iulian Popescu: Ca să pot răspunde corect la această întrebare, ar trebui să înțeleg ce înseamnă cu adevărat politician. În ultima perioadă, termenul de „politician” a prins o conotație negativă și, dacă discutăm despre acest aspect negativ, cred că perspectiva mea umană nu s-a schimbat. Din perspectiva înregimentării politice, am înțeles mult mai bine care sunt forțele și jocurile de putere, cum se organizează o campanie, de ce fel de oameni ai nevoie și sunt convins că următoarea campanie poate fi organizată mult mai bine. Ce am învățat în această campanie? Mi-am consolidat părerea bună despre anumite persoane și știu mai bine pe cine mă pot baza.

Dacă este să vorbesc despre ce m-a surprins atunci aș spune că m-a surprins faptul că așteptările gorjenilor sunt jos, chiar foarte jos și sunt cele standard: țin de nevoi primare - apă, gaze, canalizare - nu este vorba despre o viziune de ansamblu, există foarte multă durere și suferință legată de plecarea în străinătate a celor dragi, copii, nepoți, tinerii ne-au plecat și asta aduce o mare suferință lumii satului românesc. Vorbim despre locuri îmbătrânite, sate pustiite, unde nu se mai vede viitorul și aici cred că este locul unde trebuie să lucrăm, să vedem luminița de la capătul tunelului, așa cum spune vorba românească.

Trebuie să avem un viitor, să schimbăm perspectiva oamenilor. M-a surpins și lipsa de încredere în clasa politică, în orice partid politic, este un nihilism contagios, dar cu care ne-am luptat și am convingerea că am învins în multe aspecte. Cu vorbe nu îi mai poți convinge, ci doar cu fapte. Pe aceia care sunt total neîncrezători în clasa politică îi putem convinge prin fapte după ce suntem la conducerea CJ, facem fapte bune, se vede perspectiva noastră.

Reporter: Care dintre propunerile programului politic au fost cel mai bine primite de oameni?

Iulian Popescu: Cred că mocănița și spitalul cel nou sunt cele care s-au așezat ca o etichetă pe lângă persoana mea. Din alte perspective, când ajungi să vorbești cu oamenii mai mult, locurile de muncă și renașterea economică a județului Gorj sunt cele mai importante, pentru că de la economie pleacă toate, inclusiv cultura, socialul, perspectiva orașelor vii pentru tineri, investiții, fonduri europene, credibilitatea cu care am spus că vin în această postură la președinția CJ Gorj. Iar noi avem proiecte importante pentru a dezvolta economia, inclusiv mocănița și alte proiecte din turism au același rol. Menționând proiecte majore de investiție nu am vrut să excludem nevoi precum apă sau canalizare.

Reporter: S-a spus că mocănița, telegondola și spitalul sunt basme. Ce termene de realizare estimați?

Iulian Popescu: Accesarea fondurilor europene este soluția, una dintre ele, apoi parteneriate public-private sau cooptarea de investitori, am mai spus-o. Despre spital, realist vorbind, am spus-o, cred că este nevoie de 7 ani, dar asta nu înseamnă că așteptăm și că după 7 ani va apărea o instituție. Este ceva la care vom lucra imediat. Una dintre primele măsuri pe care o voi lua începând cu 1 octombrie va fi să vizitez Spitalul de la Mioveni, singurul spital nou făcut în România în ultimii 30 de ani, ca să discut cu proiectanții, să înțeleg costurile, să înțeleg ce ne trebuie ca să facem studiul de fezabilitate, să am o discuție cu mai mulți proiectanți de acest fel, să putem face o alocare bugetară pentru studii și vom scoate la licitație acest studiu ca să putem deconta studiul de fezabilitate și proiectul tehnic pe Axa Tehnică a fondurilor europene, începând cu 2021 să putem lucra din plin la realizarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic. După aceea vom putea intra pe discuții pentru accesarea fondurilor europene, există Programul Operațional pe Sănătate, iar dacă această axă nu va fi suficientă, există și o suplimentare a acesteia prin Fondul de Reziliență și renaștere economică a UE după COVID, este un fond special, creat de curând. Chiar dacă va fi un apel competitiv, am încredere că putem fi printre primii care depun proiectul, ca să putem arăta că avem un proiect matur care poate să consume investiția.

Legat de mocăniță, trebuie să avem discuții cu toate primăriile de pe traseul mocăniței și să găsim un traseu reprezentativ pentru zona turistică din nordul județului Gorj. Este mult mai bine să o putem lega cu Tismana, Peștișani, să creăm un circuit atrăgător, să alegem o perspectivă potrivită pentru turist, să îi oferim peisaj atractiv, cât mai sălbatic, să nu îl lăsăm să se plictisească. Trebuie să vedem și disponibilitatea terenurilor, este ideal să fie în proprietatea primăriilor. Ca timp... putem să o facem în 3 ani. Este un deziderat bun. Depinde și de câți investitori găsim interesați. Este mai bine să lași pe seama unei firme private traseul și trenurile, să opereze trenurile și programele complete de distracție pentru turiști și parte din profit să se întoarcă la CJ.

Telegondola -pe fonduri europene, turism integrat, există 2,8 miliarde de euro 2021-2027-alocați pe acces la obiective turistice etc. Putem atrage sume semnificative pentru județul Gorj, asta pot să promit. Vom fi campioni în atragerea acestor sume, avem foarte mare potențial turistic în Gorj!

Reporter: Sunteți în conducerea CEO, în Consiliul de Supraveghere. Care este mesajul pentru mineri și eneregticieni?

Iulian Popescu: Nu vor exista disponibilizări în masă, tot programul de restructurare implică investiții, iar reducerea personalului ține de o reducere naturală prin pensionare și de alte eficientizări care sunt necesare pentru reducerea posturilor. Viitorul CEO este unul sigur, având chiar asigurați banii pentru certificatele CO2 până în 2022. Ministerul Finanțelor a asigurat finanțarea pentru 2020.

Siguranța locului de muncă este un mesaj clar pe care îl transmit minerilor și energeticienilor și vreau să privească cu speranță viitorul județului Gorj, dar în același timp un mesaj pentru toți locuitorii, să nu aibă reticențe în ceea ce privește perspectiva unei schimbări.

Schimbarea aduce multe oportunități și acest lucru va fi în favoarea lor și a familiilor lor. Dacă vor să renunțe la locul de muncă actual, pe viitor vor avea oportunități să găsească altceva, la fel se întâmplă și în cazul nepoților și copiilor lor. Misiunea mea principală la CJ este să aduc investitori care să creeze noi locuri de muncă mai bine plătite, investitori care să aibă nevoie de forță de muncă calificată, iar nivelul salarial va crește.

Reporter: Este politica așa cum v-ați imaginat-o? Ați vrea să schimbați ceva în PNL?

Iulian Popescu: Nu m-a surprins ceva în mod special, ceva spectaculos. Chiar dacă sunt foarte mulțumit de campania noastră și de programul ”Îmi pasă de Gorj”, sunt sigur că puteam face mult mai multe lucruri. Acum, din perspectiva ideilor pe care le pot implementa în PNL, sunt multe idei punctuale care pot îmbunătăți activitatea și organizarea, dar cel mai important este aducerea de oameni noi, cu experiență profesională, care nu au făcut politică. Sunt oameni dispuși să facă acest pas, dar cred că după ce vom câștiga alegerile, vor avea o altă perspectivă. Noi le oferim deja o echipă, oameni care au făcut deja acest pas și nu s-au schimbat.

Reporter: Cum ați alege acești oameni, cum vă alegeți echipa, amgajații, de obicei?

Iulian Popescu: Am un principiu: cred că oamenii care au ceva de spus au o pasiune în ochi, au o strălucire, o sclipire în ochi, este un criteriu universal. Caut pasiunea în fiecare om, scormonesc în sufletul lui să văd cum se vede el în viitor, să înțeleg ce vrea cel din fața mea să facă, ce îl motivează. Îmi place să cred că pot să scot la lumină potențialul oamenilor. Ca să fii magnet pentru oameni valoroși trebuie să ai perspectivă. Primii oameni pe care i-am avut ca angajați nu știau despre ce este vorba, i-am învățat, am muncit toți, cot la cot. Tot timpul am fost într-o permanentă reorganizare, eram în același loc, dar la alt nivel. Acum nu mai sunt eu locomotiva. Stau și mă uit la echipa mea care funcționează. Nu a fost ușor. I-am motivat să facă, am acceptat că alții pot face lucrurile chiar mai bine ca mine, i-am lăsat să facă.

Reporter: Ce faceți pe 28 septembrie?

Iulian Popescu: O să deschid mai multe sticle de șampanie, cel puțin 70, câte localități sunt în județul Gorj!

Vizualizări: 1,466

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: