Costul unei tone de cărbune a crescut la CEO

Directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a declarat că în martie costul unei tone de cărbune a fost de 57 de lei, arătând că în continuare este sub preţul lignitului din contractul încheiat cu BVA Coal SRL pentru livrare la sârbi, adică 58,5 de lei. Astfel, „profitul“ din contractul oricum suspendat, este din ce în ce mai mic.  

În raportul Curţii de Conturi este estimată o pierdere de 8,4 milioane de lei, raportat la costul cărbunelui la momentul încheierii contractului, luna decembrie 2014. Laurenţiu Ciurel a declarat inspectorilor Curţii de Conturi că vor fi reduse costurile după ce vor fi daţi oameni afară. „Licitaţia organizându-se in luna decembrie, era evident ca livrările se vor face începând cu luna ianuarie, iar pentru anul 2015 s-a bugetat un cost de circa 50 RON/tonă. Garanţia obţinerii acestui cost este chiar acest contract care, daca s-ar prelungi pe tot parcursul anului, aşa cum s-a exprimat partea sârbă, ar da certitudinea obţinerii unor costuri mici. Dovada sunt cele două luni din anul 2015, ianuarie si februarie cu costuri de sub 52 RON/tonă, respectiv in luna ianuarie costul de producţie obţinut la nivel de SDM a fost de 50,43 lei/tonă, iar din estimările pentru luna februarie costul de producţie nu va fi diferit cu mult fata de acesta. În plus există şi o altă certitudine a scăderii costului pe tona de cărbune, datorita scăderii cheltuielilor cu munca vie cu circa 3.000 de salariaţi (1.100 au fost deja externalizaţi odată cu trecerea UMC Berbeşti către CET Govora S.A.), circa 2000 urmând sa fie disponibilizaţi conform prevederilor OUG nr. 36/2013, începând cu 01.06.2015”, este declaraţia integrală notată de inspectorii Curţii de Conturi. Deşi vorba în februarie de un cost de 52 de lei, acum spune că este 54 de lei.

Cresc costurile de la o lună la alta

Ulterior, la o emisiune la TV Sud, Laurenţiu Ciurel a spus că iniţial raportul a fost mai dur. „Raportul a venit în urma, să spunem, nu negocieri, explicaţii pe care le-am avut cu reprezentanţii Curţii, care iniţial au fost cu mult mai duri în analiza lor. Cu excepţia, cred, a contractului de cărbune în care spune de o posibilă pierdere dacă nu se va obţine un cost pe timpul exportului, un cost sub preţ, în rest sunt lucruri care vin din urmă“, a declarat acesta. În acelaşi timp, Ciurel a mai arătat cum au evoluat costurile. Rezultă că de la lună la lună au crescut cu câţiva lei. Faţă de ianuarie costul unei tone de cărbune a crescut cu 7 lei. „Dar vreau să vă spun că pe ianuarie am fost 19.400 de oameni, nu plecase Berbeşti, nu plecase nimeni, la fel şi în luna februarie şi trei sferturi din luna martie. Avem pe ianuarie costul este 50 de lei, 54 pe februarie şi 57 în luna martie. 58,5 în contactul cu sârbii, astfel că se vede că e o aberaţie. Eu o să scad sub 50 de lei după ce pleacă, ţelul este să ducem costul la cărbune la 48 sau 46 de lei“, a declarat Ciurel.

Vizualizări: 174

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: