Cotojman a pierdut procesul cu ANI

Curtea de Apel Craiova a pronunțat verdictul în procesul în care primarul din Roșia de Amaradia, Liviu Cotojman, contesta raportul Agenției Naționale de Integritate în care era declarat incompatibil cu funcția publică ocupată în administrația locală. Magistrații au respins contestația acestuia și, ca urmare, acuzațiile de incompatibilitate rămân în vigoare, edilul mai având o șansă la Înalta Curte de Casație și Justiție pentru a obține anularea raportului ANI.

Cotojman s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 26 noiembrie 2010 – 26 septembrie 2013, întrucât a deținut, simultan, funcția de primar al Comunei Roșia de Amaradia și calitatea de reprezentant al comunei în AGA a SC Salubris Gilort SRL. Societatea respectivă le-a adus belele mai multor primari din zona de răsărit și sud a județului, care, la rândul lor, au fost în structurile de conducere de aici, deși legea administrației publice locale nu le dădea voie.

ANI a anunțat la sfârșitul anului trecut că peste 20 de primari și viceprimari din județ, dar și foști alți edili cărora li s-a încheiat mandatul, au devenit incompatibili prin ocuparea unor funcții de conducere în diverse firme. Aleșii s-au apărat, spunând că nu au fost remunerați sau că legea, alta decât cea amintită, îi obliga să fie în structurile respective, cu toții contestând rapoartele ANI în instanță. Unii, mai cunoscători în problemele Justiției, s-au adresat direct Curții de Apel Craiova și, cu o excepție, care nu e definitivă, până acum au pierdut cu brio procesele respective.

Șmecherii

Alți primari din județ, destul de mulți la număr și cam toți proveniți din PSD, au depus contestațiile împotriva rapoartelor ANI la Tribunalul Gorj, instanță care nu are atribuțiuni în soluționarea unor astfel de cauze. Edilii nu au făcut acest demers pentru că nu știau cum stau lucrurile, ci, din contră, pentru a câștiga timp, săptămâna trecută pentru mai mulți dintre ei Tribunalul declinându-și competența în favoarea Curții de Apel Craiova.

Alți câțiva așteaptă același verdict săptămâna aceasta, când sunt programate termene în dosarele lor și când, cel mai probabil, sentința nu poate fi alta. Procesele se vor muta la Curtea de Apel Craiova, numai că vor fi judecate la toamnă, după vacanța judecătorească și, astfel, edilii mai șmecheri au câștigat din start o jumătate de an de mandat, în timp ce alții, care au respectat legea de la început în acest demers se pot trezi până la sfârșitul anului că sunt incompatibili prin sentințe definitive. Asta ar însemna că ei nu mai pot rămâne în funcții și nici nu mai pot candida în următorii trei ani, până la viitoarele alegeri locale fiind șanse maxime ca Justiția să dea decizii finale pentru toți cei considerați acum incompatibili. Dacă verdictele nu se schimbă, în 2016 partidele trebuie să își caute alți membri pe care să îi promoveze la primăriile din județ, cei declarați incompatibili neputând să mai candideze.

Vizualizări: 151

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: