FURIA ROŞIE! Călinoiu pierde majoritatea în CJ Gorj!

Vineri, 6 iunie 2014, va fi ziua în care se decide culoarea politică a judeţului Gorj. Sunt 33 de voturi în Consiliul Judeţean Gorj, din care 15 sunt ale PSD. Noua alianţă de dreapta PNL – PDL are în total 13 voturi, iar celelalte cinci sunt ale PP-DD. Preşedintele PP-DD Gorj, Niculina Mocioi, are mandat de la aleşii locali din Gorj să negocieze alianţe cu partidele de dreapta. Surse politice susţin că Ion Călinoiu s-a mai liniştit, după ce ar fi primit asigurări de la liderii centrali ai PP-DD că aleşii partidului vor fi obligaţi să se alieze cu PSD. Mocioi crede că social-democraţii umblă cu intoxicări. „Conducerea naţională a PP-DD a comunicat oficial că luni va fi luată o decizie. Sunt sigură că la centru se va ţine cont de părerea aleşilor locali, care ştiu cel mai bine ce vrea electoratul nostru”, a spus Mocioi.

Liderii celor trei partide de opoziţie din Gorj au decis săptămâna trecută să schimbe majoritatea în Consiliul Judeţean Gorj, unde „strigoiul USL” încă mai trăieşte. Liberalii încă mai fac parte din majoritatea care conduce CJ Gorj şi au pentru asta un post de vicepreşedinte, ocupat de Mădălina Ciolocoi, dar şi alte funcţii mai puţin importante.

Primul semn de democraţie, după şase ani

Consilierii PNL, PDL şi PPDD au dat vineri primul semnal pentru constituirea unei noi majorităţi, votând împotriva unui proiect de hotărâre care stabilea condiţiile pentru organizarea concursului de director la Spitalul Judeţean. Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, a fost atât de şocat de votul consilierilor, încât a numărat de trei ori şi chiar a trecut la intimidarea unor consilieri judeţeni. „Domnul Pungan, cum aţi votat?”, striga Ion Călinoiu către un ales PP-DD, care ar trebui să explice de ce a ieşit din sală, cu capul plecat.

Reacţia nu a întârziat să apară din partea celor de la PDL. „Aţi numărat o dată 15 voturi, haideţi să fim serioşi, îi luaţi acum pe fiecare în parte?”, s-a revoltat Dan Vâlceanu. La rândul său, Gheorghe Mitescu, consilier PDL, i-a recomandat preşedintelui Ion Călinoiu să accepte înfrângerea. „Nu vă vine să credeţi, pentru prima dată în 6 ani sunteţi pus în această situaţie. Vă rog să vă pregătiţi că veţi mai fi pus într-o situaţie similară şi atunci când veţi vota proiectele pentru Clubul Pandurii. Şi în acest caz v-aţi mai asumat responsabilitatea, iar dintr-o echipă vice-campioană aţi reuşit să puneţi fotbalul pe butuci”, a precizat Mitescu.

Ion Călinoiu a reacţionat pe loc şi a convocat o şedinţă pentru vineri, în care va fi stabilită noua majoritate şi noii vicepreşedinţi ai consiliului. „Vă rog să pregătiţi convocarea unei şedinţe extraordinare vineri, peste o săptămână. Vă propun pe ordinea de zi stabilirea majorităţii Consiliului Judeţean prin desemnarea vicepreşedinţilor. Din moment de peneliştii au spus clar că USL nu mai trăieşte, cei care vin să susţină programul USL sunt în funcţii, cei care pleacă, pleacă cu totul”, a declarat Ion Călinoiu.

Călinoiu se aşteaptă la trădarea consilierilor din opoziţie

Liberalii au fost permanent ameninţaţi cu pierderea funcţiilor pe care le au în Gorj, dacă nu respectă politica vechiului USL. Unii consilieri PNL au dat în bâlbâieli când au auzit decizia lui Călinoiu, Orzan încercând să-i explice că au votat doar o amânare, nu este cazul să ia măsuri atât de dure. De altfel, un consilier PNL, Cosmin Greci, a votat alături de PSD şi rămâne de văzut dacă preşedintele Dian Popescu va lua măsuri pentru impunerea disciplinei de partid.

Puţini sunt cei care mizează pe o unitate a opoziţiei până vineri, deoarece se ştie că Ion Călinoiu şi-a apropiat oameni din diferite partide.  De la PDL, cel mai vulnerabil este Nicolae Cilibiu, un apropiat al directorului de resurse umane din CE Oltenia Ion Răuţ şi printre puţinii democrat-liberali promovaţi în funcţii de regimul Ciurel. La PP-DD, veriga slabă este Marian Pungan, despre care Ion Călinoiu a afirmat în anumite cercuri că a negociat cu el funcţia de vicepreşedinte la CJ Gorj încă din campania electorală, în schimbul trădării propriului partid în alegeri. În acelaşi cadru, Călinoiu a spus şi despre consilierul judeţean PP-DD Petre Nanu că şi-a negociat funcţia de inspector şcolar general adjunct, aşa că se bazează pe votul acestuia.

Șeful CJ Gorj a precizat că la ședința extraordinară mizează pe voturile consilierilor de la toate partidele politice, în ciuda votului exprimat la ședința de vineri. PSD va face pentru vinerea aceasta o mobilizare totală a membrilor săi, pentru a nu se înregistra absențe, partidul trebuind să găsească și „colaboratori” la alte partide, trădarea fiind lucrul de care se tem cei din opoziție cel mai mult.

Cine pică: Ciolocoi sau Florescu?

În prezent unul dintre vicepreședinți este social-democratul Ciprian Florescu, iar celălalt este liberala Mădălina Ciolocoi. Florescu își riscă scaunul dacă PSD pierde majoritatea, iar în cazul în care social-democrații reușesc să strângă voturile necesare e clar că liberala Ciolocoi devine simplu consilier. Deocamdată nu se ştie cine vor fi noii vicepreşedinţi.

Liderul PDL Gorj, Dan Vâlceanu, a declarat la sfârșitul ședinței că nu a discutat cu partenerii săi de la PNL și PPDD ce persoane ar urma să fie susținute pentru funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean. El și-a exprimat, în schimb, satisfacția pentru faptul că Gorjul este primul județ din țară în care înțelegerile convenite la nivel central între PNL și PDL dau rezultate, în condițiile în care șeful Guvernului, Victor Ponta, este parlamentar de Gorj la al treilea mandat. „Nu am discutat niciodată până acum nume, dar înțeleg că domnul președinte dorește schimbarea vicepreședinților. S-ar putea să fie chiar al dânsului. Mă bucur să aud că suntem primul județ la care s-a schimbat majoritatea pentru că la noi chiar era nevoie”, a menționat Dan Vâlceanu.

Dan Vâlceanu, liderul PDL Gorj, spune că singurii care vor avea de pierdut vor fi social-democraţii. „La noi, chiar era nevoie de schimbarea majorităţii în Consiliul Judeţean. Dacă se va propune schimbarea vicepreşedinţilor s-ar putea să cadă tocmai vicepreşedintele lui Ion Călinoiu. Avem un vicepreşedinte care a vorbit zero secunde în Consiliul Judeţean până acum. Din punctul nostru de vedere nu poţi să ţii un vicepreşedinte despre care nu şti cu ce se ocupă la Consiliul Judeţean şi care tace ca peştele. E vorba bineînţeles de Ciprian Florescu”, a declarat Dan Vâlceanu.

Vizualizări: 167

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: