Ajutor de stat pentru stingerea datoriilor faţă de CE Oltenia

Conducerea Uzinei de Termoficare de la Motru a solicitat sprijin de la stat pentru stingerea datoriilor faţă de CE Oltenia. Suma solicitată a fost de 12 milioane de lei, spune primarul municipiului Motru, Dorin Hanu. Autorităţile speră ca parlamentarii să intervină pentru obţinerea acestui sprijin financiar ce ar ajuta la scoaterea uzinei din impas.

Solicitarea pentru acordarea sprijinului financiar a fost depusă săptămâna trecută la Ministerul Dezvoltării Regionale. Autorităţile locale din municipiul Motru speră ca şi Uzinei de Agent Termic şi Alimentare cu Apă (UATAA) Motru să-i fie acceptată solicitarea, aşa cum s-a întâmplat şi la centralele din judeţele vecine. „Am solicitat acest sprijin pentru stingerea datoriilor pe care uzina le are pentru cărbunele livrat de CE Oltenia. Urmează să avem o discuţie când va veni domnul Ponta în Gorj, voi solicita să fiu sprijinit, i-am rugat şi pe deputaţi, pe senatorii din Gorj, să ne sprijine cu treaba aceasta. Mi-aş dori foarte mult să ieşim din criză pe calea aceasta, să plătim datoriile cu bani de la guvern. Mi se pare corect, o dată ce s-au dat bani şi pentru Hunedoara şi pentru alte unităţi, am înţeles că au dat şi pentru Craiova, de ce să nu se dea şi pentru Motru?!”, a declarat Dorin Hanu, primarul municipiului Motru.

UATAA Motru are de recuperat de la populaţie circa 21 de milioane de lei, bani cu care ar reuşi să plătească datoriile faţă de CE Oltenia şi să mai rămână şi cu profit. Numai că banii pe căldură şi apa caldă consumată se încasează greu de către uzină de la populaţie. Problemele pentru UATAA Motru au început să se accentueze după un control al Curţii de Conturi la CE Oltenia care a solicitat măsuri imediate pentru recuperarea restanţelor de la datornici. Astfel, complexul a cerut în instanţă intrarea în insolvenţă a uzinei. Numai că magistraţii Tribunalului Gorj au respins solicitarea CE Oltenia.

Autorităţile locale spun că după ce s-a aflat prin Motru că uzina ar putea intra în insolvenţă s-a înregistrat o avalanşă de solicitări de debranşare de la agentul termic şi apa caldă. „În urma ştirii cu insolvenţa, ne-au venit foarte multe solicitări de debranşare, câteva zeci. După ce a apărut ştirea că a fost respinsă solicitarea de intrare în insolvenţă nu a mai apărut nicio solicitare de debranşare. În Motru mai avem şi altă sursă, pe gaze, oricine poate să-şi monteze centrală. Oamenii aflând de posibila intrare în insolvenţă, s-au cam speriat. S-au reorientat spre o nouă sursă de căldură. Acum nu mai sunt astfel de cereri”, a mai spus primarul Dorin Hanu.

Vizualizări: 185

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: