Garda de Mediu: Legea picnicului nu este respectată în Gorj

Comisarii Gărzii de Mediu Gorj au desfăşurat în perioada sărbătorilor pascale acţiuni de patrulare pe raza judeţului, pentru a verifica modul în care a fost aplicată legea 54/2012, cunoscută sub denumirea de legea picnicului. Au fost verificate zonele din preajma Mănăstirii Tismana, Cheile Sohodolului, Mănăstirea Lainici, Defileul Jiului, Novaci-Rânca, Peştera Muierii- Baia de Fier, precum şi Peştera Polovragi. Pe mai multe trasee au fost găsiţi turişti la picnic în zone neamenajate în acest sens. Comisarii de mediu ameninţă că vor aplica sancţiuni.

Comisarii de mediu spun că au găsit turişti care făceau picnic în locuri care nu erau special amenajate de administraţiile locale sau de proprietarii de terenuri, lucru ce presupune sancţiuni conform legii picnicului.

Responsabilii cu mediul au impus măsuri şi anunţă că vor aplica amenzi dacă vor mai găsi astfel de nereguli şi la controalele viitoare. „Constatăm o situaţie de fapt care arată că nu în toate situaţiile administraţiile publice locale sau proprietarii de terenuri au aplicat şi au înţeles că această lege a picnicului implică nişte obligaţii atât din partea turiştilor, cât şi din partea celor care sunt proprietari de terenuri. Proprietarii care doresc să amenajeze o zonă de picnic trebuie să asigure o minimă dotare. Se pleacă de la asigurarea unei salubrizări, trebuie să existe nişte recipiente de deşeuri, o sursă de apă, toate au scopul de a preveni anumite incendii care se pot propaga în zonele forestiere. Am găsit destule zone neamenajate, dar care erau frecventate de turişti pe traseul Novaci-Rânca. Chiar şi pe Cheile Sohodolului am găsit turişti care şi-au amenajat zonele de campare impropriu. Vom atenţiona încă o dată factorii responsabili pentru că, conform legii, autorităţile sau proprietarii de terenuri pot primi sancţiuni de la câteva mii de lei până la 50.000 lei. Turiştii riscă amenzi de până la 2000 lei”, a declarat Gheorghe Sanda, comisar şef în cadrul Gărzii de Mediu Gorj.

Fără taxă pe Cheile Sohodolului

Comisarii de mediu spun că au găsit turişti care făceau grătar pe Cheile Sohodolului în locuri nepermise şi cred că asta s-a întâmplat pentru că nu a mai fost percepută acea taxă la intrarea în rezervaţia naturală. „Acei proprietari de terenuri nu trebuie să permită turiştilor să stea decât în locurile amenajate. Cel puţin, în această perioadă pe Cheile Sohodolului nu au fost amenajate locuri de picnic, de campare. Nici măcar la intrare nu a mai fost acea minimă dotare cu pungă sau cu saci de plastic. În anii anteriori, turiştii care treceau de barieră primeau în schimbul unei sume modice un sac pentru colectarea deşeurilor. În zilele următoare voi lua legătura cu primăria Runcu. Obştea administrează fondul forestier de pe Cheile Sohodolului, peste ea este Administraţia Nordul Gorjului de Vest. Cei trei factori responsabili trebuie să facă ceva deoarece Cheile Sohodolului sunt permanent vizitate de turişti”, a mai spus Gheorghe Sanda.

Vizualizări: 196

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: