Creştere substanţială a ajutorului de deces

Cuantumul ajutorului de deces a fost majorat cu câteva sute de lei, conform unui act normativ ce a intrat în vigoare luni, 20 februarie, anunță reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii Gorj. Acest beneficiu este un drept de asigurare socială ce se acordă în cazul decesului pensionarului sau unui membru al familiei. Suma de bani respectivă se primeşte în termen de 24 de ore și poate fi solicitată în cel mult trei ani. Creşterea este de peste 400 lei.

 Ajutorul de deces a crescut începând cu 20 februarie de la 2.681 lei la 3.131 lei. În fiecare an, cuantumul ajutorului de deces se stabilește prin legea bugetului asigurărilor sociale și este egal cu salariul mediu brut pe economie din anul respectiv. Directorul Casei Județene de Pensii Gorj, Ioana Talău, a precizat că, pentru a beneficia de ajutorul de deces, membrii familiei sau orice altă persoană care face dovada că a suportat cheltuielile de înmormântare se prezintă cu o cerere tip, certificatul de deces în copie și original, acte de identitate în copie și original ale solicitantului precum și o declaraţie pe proprie răspundere că a suportat cheltuielile, precum și documente din care să rezulte cheltuielile, însă fără o valoare anume. „Ajutorul de deces se acordă în termenul general de prescripţie, de trei ani. Indiferent când se solicită în această perioadă, cuantumul ajutorului de deces este cel care era în vigoare la data decesului”, a declarat Ioana Talău, directorul Casei de Pensii Gorj.

 Drepturi nerestituite

Conducerea Casei de Pensii a dorit să facă unele precizări privind sumele de bani pe care pensionarul le-ar mai putea încasa de la Casa de Pensii după deces. Este vorba de recalculări ale pensiei, numai dacă acestea fuseseră solicitate de pensionar anterior decesului.  ”Banii respectivi se cuvin, conform legii, moștenitorilor legali. Aceste drepturi neridicate pot să apară fie din recalculări solicitate de pensionar cu o dată anterioară decesului, drepturile au fost recalculate, dar nu i s-au plătit și atunci acești bani pot fi solicitați de către familie tot în termen de trei ani. Este vorba și de pensia pe luna decesului. Sunt situații când pensionarul moare la începutul lunii și atunci pensia se plătește și pe luna respectivă, este un drept al familiei”, a spus Ioana Talău, directorul Casei de Pensii Gorj. În cazul în care nimeni din familia pensionarului decedat nu solicită în scris aceste sume de bani, atunci ele se constituie venit la bugetul statului. 

Vizualizări: 3,031

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: