Creţan cere în instanţă prima de Paşti pe 2015 pentru minerii de la Berbeşti

Sindicatul Lignitul Oltenia, condus de Constantin Crețan, a depus în instanţă o acţiune împotriva CE Oltenia şi CET Govora. Prin acest demers organizaţia sindicală afiliată la Federaţia "Univers" încearcă să obţină sumele de bani aferente primei de Paşti pe anul 2015 pentru câteva sute de mineri. "Ciurel şi-a bătut joc de ei", a spus, răspicat, Constantin Creţan.

Constantin Crețan, președintele Sindicatului Lignitul Oltenia, spune că speța este una mai veche și s-a judecat mai întâi la judecătorie, care, ulterior, și-ar fi declinat competența, dosarul fiind înregistrat acum la Tribunalul Gorj. Sindicalistul vrea prin această acțiune, în care CE Oltenia și CET Govora au calitatea de pârât, să câștige pentru fiecare miner câteva sute de lei, bani aferenți primei de Paști pentru anul 2015.
Este vorba de minerii de la cariera Berbești-Alunu transferată în luna martie a anului trecut de la CE Oltenia la CET Govora. În anul precedent, minerii din Complexul Energetic Oltenia au beneficiat de o primă de Paști în cuantum de 700 de lei. Crețan a explicat că minerii transferați nu au mai primit acea primă, ci au beneficiat doar de o mică parte alocată de CET Govora. Acum sindicatul vrea să recupereze diferența de la suma alocată de unitatea vâlceană până suma primită de colegii lor de la complex de la CE Oltenia. "Am refăcut acțiunile pentru că așa ne-a cerut judecătoria, suntem de mult în instanță. E vorba de minerii de la CET Govora. Ei au plecat în luna martie, trebuiau să plece cu aceleași drepturi. Ciurel și-a bătut joc de ei. Oamenii aceia au fost singurii mineri care n-au avut un ban de sărbătorile pascale, cu toate că era stipulat în Contractul Colectiv de Muncă. Am acționat și împotriva CET Govora, dar și-a dat partea. Le-a dat niște bănuți, le-a dat 200 de lei. Acum trebuie să le dea diferența Ciurel. Ciurel... complexul. Adică 500 de lei. Noi am făcut acțiunile în instanță. Sperăm să le obținem toate drepturile aferente Contractului Colectiv de Muncă", a declarat Constantin Crețan, liderul Sindicatului Lignitul Oltenia.
Sindicalistul a spus că a depus acțiuni în instanță pentru 600 de mineri, 280 de la Sindicatului Lignitul Oltenia, iar restul de la un sindicat independent afiliat la Federația Univers. Dosarul a fost înregistrat în data de 26 ianuarie 2016. Primul termen de judecată a fost stabilit de magistrați pentru data de 25 februarie 2016.

Vizualizări: 1,064

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: