Primarul Păsărin, din nou după gratii. Acuzat de 17 infracţiuni!

Noi probleme pentru primarul ales al comunei Bâlteni, Gheorghe Păsărin, acesta dormind azi noapte în arestul Poliţiei, după ce Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova a dispus reţinerea sa pentru 24 de ore. Edilul s-a ales cu un nou dosar deschis pe numele său, de această dată fiind acuzat de mult mai multe infracţiuni decât cele care, în vară, l-au dus în spatele gratiilor pentru câteva zile. Conflict de interese, luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual, instigare la abuz şi la fals, delapidare sunt doar câteva din acuzaţiile care i se aduc primarului din Bâlteni.

Ancheta de la Craiova este condusă de procurorul Emil Moța, cel care a şi fost prezent la descinderile pe care Parchetul le-a făcut la începutul verii la Primăria Bâlteni. Mascaţii au plecat atunci cu câteva cutii de documente, rezultatele văzându-se acum. La adresa lui Păsărin sunt formulate acuzaţii pe care nici un alt primar „penal” din Gorj nu le-a avut, o parte din Codul Penal părând că ar fi fost scrisă special pentru acesta.

Edilul suspendat de la Bâlteni este acuzat în noul dosar deschis pe numele său de conflict de intere, dar şi de luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie (4 infracţiuni),  precum şi fals intelectual (4 infracţiuni), instigare la abuz în serviciu (2 infracţiuni), instigare la fals intelectual (2 infracţiuni), participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual, uz de fals şi delapidare.

Faptele,  caprele şi falsurile

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova a explicat ieri într-un comunicat de presă care ar fi faptele care l-au adus din nou pe Păsărin după gratii, iar explicaţiile şi faptele sunt multe. „În calitate de primar al comunei Bîlteni, în perioada 28 iunie 2012 - aprilie 2013, a semnat ordinele de plată împreună cu martora M.I.V., virând în mod repetat la SC S SRL, administrată de P.M., prin intermediul Parohiei Peşteana Jiu, suma de 360.509 lei în baza contractului de reabilitare a Bisericii Sf. Nicolae din com. Bîlteni, jud. Gorj din 19.09.2011. Din sumele virate către Primăria com. Bîlteni, suspectul P.O, la solicitarea inculpatului Păsărin Gheorghe, la sfârşitul anului 2012 şi începutul anului 2013, i-a dat în 2 tranşe suma de 10.000 lei pentru a continua finanţarea lucrărilor. Pentru satisfacerea intereselor unor funcţionari ai Primăriei com. Bîlteni, respectiv inculpatul Oprea D. Dumitru, viceprimar, C.D. şi O.N., referenţi, rudele acestora au fost puse în posesie în mod abuziv pe unele terenuri, pe care apoi le-a răscumpărat primăria”, arată procurorii.

La fel ca şi fostul senator Toni Greblă, Păsărin s-a gândit să se implice în afacerile cu capre. „La începutul anului 2013, inculpatul Păsărin Gheorghe a propus martorului L.M., administrator la SC C SRL Bîlteni, ce are ca obiect principal de activitate creşterea de capre, să-i vândă două suprafeţe de teren, pe care le-ar deţine el şi soacra sa, U.D., în zona fermei. Profitând de împrejurarea că în anul 2012 îi eliberase lui O.D., tatăl inculpatului Oprea D. Dumitru, adeverinţa falsă cu privire la suprafaţa de teren pentru care a încasat de la primărie o sumă de bani, inculpatul Păsărin Gheorghe i-a cerut acestuia şi inculpatei Măceşanu Florina, pe care în permanenţă o ameninţa că îi desface contractul de muncă, să întocmească, iniţial, pe numele său o adeverinţă pentru suprafaţa de 2,416 ha şi apoi pentru soacra sa pentru 2 ha, situate în aceeaşi zonă. La data de 30.01.2013 a fost întocmită o adeverinţă pe numele primarului Păsărin Gheorghe, care nu avea depusă cerere de reconstituire a dreptului de proprietate şi nu mai avea vocaţie, ca moştenitor, pentru această suprafaţă şi apoi, în luna mai, o altă adeverinţă din 20.05.2013 pe numele suspectei U.D., care de asemenea nu mai avea dreptul la nicio suprafaţă de teren”, menţionează Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

Mita, primită în tranşe

În comunicatul anchetatorilor se menționează și sume de bani pe care primarul le-ar fi primit, dar și aranjamentele pe care edilul le-ar fi făcut cu piese auto. Piesele erau cumpărate cu banii Primăriei și folosite la mașinile firmei pe care edilul o administrase înainte de a deveni ales al locuitorilor din Bâlteni. „ Pentru ambele suprafeţe de teren, sumele de bani de câte 40.000 lei, respectiv, 45.000 lei au fost primite în 4 tranşe de la L.M. de către inculpatul Păsărin Gheorghe, care la data de 24.01.2014, uzând de adeverinţa falsă eliberată pe numele său, a mers la Biroul notarului public R.D. şi a declarat în fals în mod nereal că terenul îi aparţine, determinând-o pe aceasta să redacteze şi să autentifice contractul din 24.01.2014, prin care vindea cei 2,416 ha teren  SC C SRL Bîlteni. La începutul anului 2013, inculpatul Păsărin Gheorghe împreună cu inculpatul Oprea D. Dumitru s-au deplasat la sediul SC TPC SRL Rovinari şi au convenit cu administratorul acestei societăţi T.P.I. să vândă piese auto pentru autoturismele Primăriei com. Bîlteni. Profitând de această  relaţie comercială, în ziua de 28.03.2013 s-a prezentat la un magazin din Rovinari, inculpatul  Oprea D. Dumitru şi a cumpărat piese de provenienţă străină în valoare de 8520 lei, iar la întocmirea facturii din 28.03.2013 i-a solicitat martorului T.P.I. să nu treacă, la piesele străine, codul de identificare al produsului. Aceste piese au fost însuşite de inculpatul Păsărin Gheorghe care avea în dotarea firmei SC S SRL autoturisme străine pe care puteau fi montate piesele străine respective”, mai arată Parchetul, Păsărin urmând să fie prezentat azi unei instanțe de judecată cu propunerea de arestare preventivă.

pasarin_balteni

CONTROL JUDICIAR

Gheorghe Păsărin era suspendat din funcţia de primar, fiind sub control judiciar într-un alt dosar penal. Chiar în ziua reţinerii, o instanţă de judecată a decis menţinerea controlului judiciar în primul dosar, care îl ţinea pe Păsărin departe de primărie.

Vizualizări: 341

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: