Termină campusul Bârseşti în 2015 sau pierde milioane de euro!

O firmă din Bănie a fost desemnată de administraţia locală din Târgu Jiu, prin licitaţie, să continue lucrările la campusul şcolar de la Bârseşti, investiţie demarată în 2008. În ultimi 7 ani s-a reuşit realizarea a doar un sfert din lucrări, iar noul constructor va trebui să le termine în nici patru luni, adică până la sfârşitul acestui an. În caz contrar, municipalitatea va pierde fondurile europene alocate pentru acest proiect, de peste 10 milioane de lei.

Primăria Târgu Jiu a organizat o a treia licitaţie în ultimii opt ani pentru a desemna un constructor care să finalizeze lucrările la campusul şcolar de la Bârseşti. La licitaţie şi-au depus ofertele 5 societăţi, iar câştigătoare a fost desemnată o firmă din Dolj, SC Metal R Exim Invest SRL din localitatea Cârcea. Lucrările ar trebui să înceapă de săptămâna viitoare şi vor trebui finalizate până la finalul acestui an.

Partea proastă este că până acum au fost realizate doar 20-25% din lucrări, iar noul constructor va trebui să lucreze zi lumină pentru a finaliza investiţia, astfel încât municipalitatea să nu piardă finanţarea din fonduri europene. Investiţia de la Bârseşti prevede construirea unei şcoli cu 10 clase, a unui cămin internat, a 10 garsoniere pentru cadrele didactice şi a unei săli de sport. "Valoarea de contract este de 10.360.444 lei fără TVA. Primăria asigură o cofinanţare de 2%. Firma din Dolj a încheiat contractul, mai sunt 3-4 zile pentru deschiderea garanţiei de execuţie, probabil de săptămâna viitoare trebuie să se apuce de organizare, să-şi aducă oamenii, utilajele. Termenul de finalizare este sfârşitul acestui an. Aceste este contractul. La sala de sport sunt construcţii metalice, în două luni au timp să-şi toarne betoanele, dacă sunt serioşi pot să-şi toarne fundaţiile. Termenul este mic, pentru că este corelat cu perioada cât avem finanţare din fonduri europene. Dacă constructorul nu va finaliza lucrarea până la finalul anului, le vom continua pe alte fonduri, de la primărie, din alte fonduri extrabugetare, pe alte programe de finanţare. Ideea este să cheltuim cât se poate de mult, chiar toţi aceşti bani, ca să putem să terminăm lucrarea", a declarat Marius Ionescu, directorul tehnic al Primăriei Târgu Jiu.

campus

Ce nu s-a făcut în 7 ani trebuie realizat în 4 luni

Prima licitaţie pentru acest proiect a fost adjudecată în 2008 de firma Macofil, cu 10,8 milioane lei, investiţia fiind realizată din fonduri guvernamentale. Banii au fost alocaţi parţial, astfel că investiţia s-a blocat. În 2014, proiectul a fost refinanţat prin Programul Operaţional Regional, din fonduri europene, valoarea crescând la 14.871.322 lei, contribuţia primăriei fiind de 1.507.620 lei. Tot Macofil a reluat lucrările, dar acestea au fost întrerupte după numai două luni, pe motiv că nu se încadrează în costuri. Consiliul Local a suplimentat într-o şedinţă extraordinară din iunie 2015 finanţarea primăriei cu trei milioane de lei. A fost organizată această nouă licitaţie, însă de această dată societatea Macofil nu s-a mai înscris.

Vizualizări: 296

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: