Ciurel, Cristea şi Graure, „penalii” de la Turceni și Rovinari!

Oricât de gravă pare a fi situația actuală de la „șandramaua” numită Complexul Energetic Oltenia, cauzele pentru problemele financiare trebuie căutate în trecutul companiei, când furturile făcute de șefii unității erau ceva la ordinea zilei și care de abia acum sunt confirmate și de organele de control ale statului. Direcția Națională Anticorupție i-a trimis ieri în judecată pe foștii directori generali Laurențiu Ciurel, Dumitru Cristea și Octavian Graure în același dosar în care cap de afiș sunt Victor Ponta și Dan Șova. Cu toții au manevrat contracte de milioane de lei în interes personal și în defavoarea unităților de stat, producătorii de energie pierzând și zeci de milioane de lei din astfel de „afaceri”.

Laurențiu Ciurel conduce CE Oltenia cu binecuvântarea lui Victor Ponta, „managerul privat” fiind însă cel care, când era director de stat la Rovinari, vâra milioane de lei în conturile lui Dan Șova și, indirect, și la cel care reprezintă Gorjul de trei mandate în Parlament, fie și pe hârtie. În ciuda tuturor denunțurilor pe care le-a făcut la DNA și Poliție, Ciurel nu a scăpat de păcatele din trecut, iar acum a fost trimis în judecată și acuzat de trei infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată, acuzații similare fiindu-le aduse și celorlalți doi foști șefi de la Turceni.

Adiționalele, bată-le vina

Actualele necazuri penale ale lui Ciurel au la bază fapte pe care fostul director de investiții de la CE Rovinari le-a comis în perioada 2007-2008, perioadă în care liberalii conduși că Călin Popescu Tăriceanu guvernau țara cu susținerea PSD, la acea vreme Ciurel declarându-se ba membru al PC, ba liberal, sfârșind însă în cele din urmă prin a deveni coleg cu Victor Ponta în PSD și, mai apoi, în dosarul penal instrumentat de DNA.

Procurorii spun că acesta a semnat cu Dan Șova nu mai puțin de trei acte adiționale la un contract de consultanță juridică pe care Casa de Avocatură Șova îl derula la Rovinari, unitatea având să fie păgubită în cele din urmă cu sume care nu au mai fost imputate vreodată vreunui alt șef. Peste 1,6 milioane lei e prejudiciul doar în acest caz, însă DNA a anchetat și un alt contract pe care CER l-a încheiat cu Șova pentru un litigiu pe care îl avea cu fosta Întreprindere de Conservare a Minelor SA, la vremea respectivă Ciurel făcând un tărăboi în toată regula în presa locală, plângând de mila unității pe care o conducea și avertizând că dezastrul e iminent.

„În calitate de director general și ordonator de credite al C.E.R., inculpatul Ciurel Laurențiu-Dan a încheiat, la data de 14 februarie 2008, un alt contract de asistență cu SCA „Șova și Asociații”, în contextul unui litigiu dintre Complexul Energetic Rovinari (C.E.R) și SC pentru Închiderea - Conservarea Minelor SA (ICM), cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, într-un litigiu care avea ca obiect o presupusă datorie pe care CER ar fi avut o către ICM. Contractul de asistență juridică a fost încheiat, deși complexul energetic beneficia deja de asistență juridică din partea societății de avocați, în baza contractului menționat anterior, cu scopul exclusiv de a insera o clauză referitoare la plata unui comision de succes, în condițiile în care la momentul semnării contractului, părțile din litigiul  principal se înțeleseseră deja asupra încheierii unei tranzacții (înțelegeri). În urma încheierii acestui contract, C.E.R. a fost prejudiciat cu suma de 1.071.336,80 lei, (din care 977.463,88 lei comision de succes) corelativ obținerii unui folos necuvenit în același cuantum de către SCA „Șova și Asociații”. Contractul respectiv, distinct de cel în legătură cu desulfurarea grupurilor energetice 3 și 6, a fost încheiat la insistențele inculpatului Șova Dan-Coman, cel care a și conceput termenii și condițiile respectivului contract, totodată semnându-l din partea SCA „Șova și Asociații”, arată DNA.

foto1

Ciurel a renunţat de capul lui la milioane de euro

Și, dacă ați crede că Ciurel a avut calități de manager încă din tinerețe, luptând pentru compania în fruntea căreia era, vă înșelați pentru că ancheta DNA a mai scos la iveală un lucru pe care dacă un ziarist i l-ar fi spus șefului CEO ar fi riscat măcar un proces cu acesta. „Cu referire la același litigiu, la numai câteva zile după încheierea contractului de asistență juridică, respectiv la 19 februarie 2008, inculpatul Ciurel Laurențiu-Dan a încheiat cu ICM tranzacția (înțelegerea) prin care Complexul Energetic Rovinari se obliga să achite către ICM suma totală de 82.139.822 lei în termen de cinci ani. Tranzacția prin care CER se obliga să achite suma de bani menționată a fost încheiată de inculpat fără ca acesta să aibă mandat special din partea AGA sau a Consiliului de Administrație și cu încălcarea Legii nr. 243/2005 care prevedea stingerea creanței prin majorarea capitalului social al CER și emiterea de noi acțiuni. Prin această conduită infracțională CER a fost prejudiciat prin diminuarea sumelor alocate fondului de investiții, corespunzător cu sumele plătite nelegal lichidatorului judiciar al ICM”, menționează DNA.

Adiționalele lui Cristea

Dumitru Cristea este directorul condamnat deja penal într-un dosar de corupție, cel al buldotancului, dar și directorul care în 2008 a fost premiat de unitatea pe care a condus-o cu suma de 149.000 de lei pentru rezultatele excepționale din anul precedent. Banii au fost luați, însă procurorii DNA spun că situația de la Turceni nu era atât de roz. Cristea avea și el propriile contracte de consultanță juridică cu Dan Șova, iar adiționalele încheiate la acestea erau deja un sport național în minerit și energie, iar directorul de la Turceni nu avea cum să nu facă și el asemenea „păcate”. DNA susține că numai dintr-un adițional Șova a încasat ilegal 1,6 milioane lei. Și asta nu e tot.

<<În calitate de director general al CET, inculpatul Cristea Dumitru a încheiat în data de 1 noiembrie 2007 cu SCA „Șova și Asociații”, un alt act adițional la contractul de asistență juridică din 23 iulie 2007, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu. Contractul de asistență juridică se referea la reprezentarea complexului Turceni în litigiul CET vs. Electrica, pentru recuperarea, de către CET, a unei datorii. Contractul de asistență juridică a fost încheiat deși societatea beneficia deja de asistență juridică din partea societății de avocați în baza contractului menționat anterior, cu scopul exclusiv de a insera o clauză referitoare la plata unui comision de succes, în condițiile în care, la momentul semnării contractului, părțile din litigiul principal se înțeleseseră deja asupra încheierii unei tranzacții.
Contractul a fost încheiat la insistențele lui Șova Dan-Coman, cel care a conceput termenii și condițiile respectivului act adițional, totodată semnându-l din partea SCA „Șova și Asociații”. Prin acest contract CET a fost prejudiciat cu suma de 1.142.400 lei corelativ obținerii unui folos necuvenit în același cuantum de către SCA „Șova și Asociații”>>, arată DNA.

Şi Cristea a renunţat fără mandat la milioane de euro

Prima de un miliard și jumătate de lei vechi luată de Cristea a fost acordată și în contextul în care, în toamna lui 2007 Turceniul a renunțat la aproape 13 milioane lei pe care trebuia să îi încaseze de la Electrica drept penalități pentru sumele neplătite la timp. Cei 13 milioane sunt acum un prejudiciu imputabil fostului director general. În plus, la fel ca la Rovinari, și Turceniul avea un litigiu cu ICM, iar când negocierile erau pe final și conflictul părea stins, în discuție s-a băgat Șova, care pentru „mediere” a primit un comision de succes cu multe zerouri în coadă și care mirosea de la o poștă ca fiind unul cu probleme penale. „Contractul a fost încheiat la insistențele lui Șova Dan-Coman, cel care a conceput termenii și condițiile respectivului act adițional, totodată semnându-l din partea SCA „Șova și Asociații”. Ca urmare a încheierii acestui contract, CET a fost prejudiciat cu suma de 1.242.018 lei, corelativ obținerii unui folos necuvenit în același cuantum de către SCA „Șova și Asociații”, precizează DNA, procurorii spunând în rechizitoriu și că, la fel ca Laurențiu Ciurel, Cristea s-a angajat față de ICM la plata a peste 69,5 milioane lei în termen de cinci ani, suma fiind acum parte a prejudiciului adus CE Turceni.

„Prin aceste activități infracționale desfășurate de cei doi directori generali, Ciurel Laurențiu-Dan și Cristea Dumitru, bugetele celor două complexuri Turceni și Rovinari au fost prejudiciate cu suma totală de 19.676.456,79 lei (aproximativ 5,6 milioane euro la cursul de schimb al acelei perioade) din care 2.737.054,27 lei (Rovinari) și 16.939.402,52 lei (Turceni)”, susține DNA.

Vizualizări: 203

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: