Ponta şi Ciurel, judecaţi pentru grave fapte de corupţie! Nu au demisionat!

Ponta a devenit ieri primul premier al României trimis în judecată pentru grave fapte de corupţie. Dosarul este legat de complexurile energetice din Gorj, Turceni şi Rovinari, care au fost căpuşate de milioane de euro de o casă de avocatură controlată de social-democraţii Şova şi Ponta. Alături de ei au mai fost trimişi în judecată Laurenţiu Ciurel, Dumitru Cristea şi Octavian Graure, semnatari ai contractelor intrate în atenţia DNA. Complexul Energetic Oltenia, ca succesul al fostelor complexuri Turceni şi Rovinari, nu s-a constituit parte civilă. În schimb, ANAF cere recuperarea a peste trei milioane de lei. Demisia lui Ponta se lasă aşteptată, prima lui reacţie fiind de atacare a procurorului pe care l-a catalogat drept „total neprofesionist”, acuzându-l că are obsesii şi că inventează. Jignirile lui Ponta nu pot acoperi cele o sută de pagini ale rechizitoriului.

Oficial, colaborarea din acte a lui Ponta cu Casa de Avocatură Șova și Asociații a început pe 30 august 2007, avocatul Ponta angajându-se să reprezinte firma pe partea penală a unor cauze, lucru pe care deputatul de Gorj l-a tot repetat în ultimii ani, în speranța că va fi și crezut. Avocatul Ponta urma să fie plătit cu 2000 de euro luna, suma fiind suplimentată la 3000 de euro pe 29 octombrie 2007 pentru luna respectivă, lună în care Șova avea să câștige un comision de succes uriaș de la CE Turceni, printr-o înțelegere cu Dumitru Cristea. Tariful de 3000 de euro a devenit permanent pentru Ponta în martie 2008, când Șova mai încheiase două „tunuri” adică adiționale cu clauză de succes, cu Turceniul și Rovinariul, fiind evident că deputatul de Târgu Jiu își dorea și el partea sa, cu toate că despre procese penale în care acesta să fi pledat încă nu s-a aflat până acum pentru a fi justificați banii respectivi. În acte, colaborarea lui Ponta cu Șova a luat sfârșit în decembrie 2008, când Ponta a devenit ministrul în primul guvern al lui Emil Boc și când în conturile sale se strânseseră suficienți bani care să îi asigure liniștea financiară.

„Pentru presupusele activități efectuate în conlucrare, avocatul Ponta Victor-Viorel a emis în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei. Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societății de avocați SCA „Șova și Asociații” care a efectuat plata contravalorii lor după care le-a înregistrat în contabilitate. Sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operațiuni reale, având în vedere că, în realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici un fel de activitate profesională în temeiul convenției de conlucrare”, arată DNA.

Minciunile copy - paste

Victor Ponta a fost acuzat în cariera sa politică de faptul că minte fără să clipească, dar acum chiar și procurorii susțin că premierul a eludat adevărul cu bună știință în fața lor. Acuzat de 17 acte materiale de fals în înscrisuri sub semnătură privată, de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălarea banilor, Ponta a încercat să se apere în fața anchetatorilor prezentând minciuni pe post de adevăruri, după cum arată DNA. „În data de 18 iulie 2011, în timpul desfășurării unui control fiscal, Ponta Victor-Viorel a răspuns în scris în cadrul unei note explicative la trei întrebări adresate de inspectorii ANAF, în cuprinsul căreia a prezentat o stare de fapt inexistentă în sensul că a acordat „Consultanță în dosare penale aflate pe rolul Parchetelor”. Ulterior, pe fondul aceluiași control fiscal, Ponta Victor-Viorel s-a înțeles cu Șova Dan-Coman ca acesta să întocmească în cadrul societății de avocați rapoarte de activitate juridică, pretins a fi prestată de Ponta Victor-Viorel, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenția. Întrucât specializarea juridică lui Ponta Victor-Viorel este dreptul penal, s-a stabilit ca activitățile să vizeze asistența juridică în dosare de natură penală în legătură cu clienții societății de avocați. În cursul lunii august 2011, în vederea depunerii la organele fiscale, inculpații Șova Dan Coman și Ponta Victor-Viorel au întocmit în fals 16 înscrisuri corespunzătoare câte unei luni din intervalul septembrie 2007 - decembrie 2008, prin care atestau că Ponta Victor-Viorel ar fi desfășurat diferite activități juridice în mai multe cauze ale SCA „Șova și asociații” aflate pe rolul instanțelor de judecată. Cele 16 înscrisuri falsificate au fost tehnoredactate prin metoda „copy paste” după modelul înscrisurilor privind activitatea juridică desfășurată de mai mulți avocați din cadrul SCA „Șova și Asociații”, avocați care au declarat că nu au conlucrat niciodată cu Ponta Victor-Viorel. În realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici una din activitățile respective, nici măcar în parte”, menționează DNA.

Spălarea de bani

Una din acuzațiile cele mai grave aduse premierului este cea de mai sus, pentru astfel de fapte aproape oricine riscând să primească măcar pentru 24 de ore cătușe la mâini. Premierul are totuși o poziție publică și nu s-a ajuns până acolo, dar susținerile procurorilor aduc credibilitatea lui Victor Ponta la piciorul broaștei. „În perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, inculpații Ponta Victor-Viorel și Șova Dan Coman au disimulat adevărata natură a provenienței ... În realitate, banii reprezentau bonificarea inculpatului Ponta în considerarea facilitării, de către acesta, a încheierii și derulării contractelor de asistență juridică a SCA „Șova și Asociații” cu cele două complexuri energetice, cunoscând că banii provin din săvârșirea de infracțiuni... Inculpatul a mai beneficiat de foloase din partea societății de avocați, constând în transmiterea dreptului de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10. În tot acest timp, societatea de avocați a plătit avansul (37.027,41 lei), ratele de leasing (aprox. 6.000 lei/lună) și alte obligații către firma de leasing, în total, 79.641,11 lei. În luna iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a preluat leasingul autoturismului fără să mai achite vreo sumă de bani societății de avocați.
DEMISIE AŞTEPTATĂ

ANAF s-a constituit parte civilă în proces cu suma de 51.321,80 lei față de Ponta și cu aproape 127.000 de lei față de Șova. După decizia de ieri a DNA, președintele Klaus Iohannis a reafirmat că demisia este singura soluție politică salvatoare la acest moment pentru Victor Ponta, un astfel de gest din partea deputatului de Târgu Jiu lăsându-se însă așteptat în continuare.  

hotii

Vizualizări: 179

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: