Crin se rupe de Ponta

Liberalii se uită la Crin Antonescu şi nu mai văd în ultima vreme liderul carismatic, care câştiga procente în fiecare apariţie televizată şi care, dacă avea în spate un partid mai puternic, avea toate şansele să fie acum preşedintele României. În ciuda unei guvernări care produce multe nemulţumiri, PNL-ul lui Crin nu reuşeşte să crească prea mult în sondaje, şi asta în primul rând din cauza atitudinii defensive a liderului său în raport cu partenerul său de opoziţie, pesedistul Victor Ponta. Antonescu îşi doreşte cu ardoare să facă o alianţă cu PSD şi să ofere electoratului o alternativă la actuala guvernare. Trebuie să formezi o majoritate dacă vrei să convingi electoratul că eşti pregătit să guvernezi. Mai trebuie să vrea şi PSD-ul, care chiar vrea într-o mare măsură, mai puţin la nivelul liderului Victor Ponta. Deşi acesta din urmă, cu obrăznicia cu care ne-a obişnuit, ironizează în mod egal pedelişti şi penelişti, Antonescu a ţinut ieri să explice că el nu ar spune ceva rău de Ponta. "Eu nu m-am certat niciodată, nu am făcut nicio declaraţie caustică, agresivă sau măcar polemică la adresa domnului Ponta sau a PSD", a susţinut Antonescu. A crezut că o să-l convingă astfel pe Ponta să accepte o coaliţie- Dacă da, s-a înşelat. „Nu e posibilă o guvernare cu PNL. Putem colabora doar până la alegeri”, a replicat Ponta, care spune mereu că nu vrea să guverneze decât după alegerile locale şi parlamentare şi atunci vrea o guvernare de stânga. Prin refuzarea repetată a ofertelor liberale, Ponta a reuşit să fie perceput ca lider al opoziţiei.

Strategii PSD par să îşi fi propus să guverneze singuri din 2012 încolo şi nici măcar nu îşi doresc anticipate. Pentru ei este bine să aibă răbdare cu actuala guvernare, care trebuie să ia toate măsurile nepopulare, pe care altminteri ar trebui să le ia ei. Ponta subliniază mereu faptul că PNL este un partid de dreapta, astfel încât electoratul să nu îl considere o alternativă la actuala guvernare tot de dreapta. În acest fel, Ponta se asigură că se rupe de Crin în sondaje şi cel puţin până acum i-a ieşit. Cele mai multe procente pierdute de PDL s-au adunat în spatele PSD.

O colaborare PSD-PNL, pe fondul crizei cu care se confruntă actuala guvernare, ar fi un succes garantat. Antonescu mizează pe această logică, dar lui Ponta îi place să rişte şi joacă la: dublu sau nimic.

Vizualizări: 105

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: