Criza economică lasă dascălii fără bani de navetă

Primăriile nu le mai decontează dascălilor banii de navetă. La Stejari sunt profesori care vin şi de la 80 de kilometri depărtare, iar drumul îl plătesc din buzunarul propriu. Extrem de greu se descurcă şi cei care nu au o maşină personală, fiind nevoiţi să parcurgă kilometri întregi pe jos.

Simona Paicu este profesoară de matematică la Şcoala Generală din Baloşeni din 15 septembrie 2009. Femeia a acceptat să facă naveta de la zeci de kilometri depărtare doar pentru că a avut promisiunea din partea autorităţilor locale că nu va plăti niciun leu din buzunar pe transport. Au fost însă doar promisiuni, iar acum abia se descurcă de la o lună la alta cu banii. „Vin de la 80 de kilometri depărtare, de la Târgu Jiu. Este foarte greu, dau jumătate din salariu pe navetă. Cei de la primărie au spus că ne vor deconta transportul, dar se pare că au de gând să facă acest lucru la sfârşitul anului şcolar”, a spus Simona Paicu.

Profesor „de ocazie”

Pentru că din salariu nu-şi permite să-si cumpere un autoturism nici măcar în rate, Simona Paicu  merge la serviciu cu maşini de ocazie. „Am microbuz doar până la Hurezani, de aici mai iau ocazie cu care merg încă 20 de kilometri, după care cinci kilometri îi parcurg pe jos”, a spus aceasta.

Bogdan Cotojman îi învaţă pe copii să aibă credinţă în Dumnezeu, fiind profesor de religie. El nu a putut să-i convingă însă pe cei aflaţi în fruntea primăriei că e un păcat să minţi. „Am făcut numeroase demersuri la primărie, ni s-a promis că vom primi măcar jumătate din banii pe care îi cheltuim pe navetă, dar au fost doar vorbe“ a spus acesta.

La fel ca ei în localitatea Stejari mai sunt alţi opt profesori, unii dintre ei fiind din Craiova.

Viceprimar: „Nu sunt bani”

Autorităţile locale nu dau semne că problema va fi rezolvată curând. „În Consiliu Local am aprobat decontarea transportului profesorilor navetişti, dar nu sunt bani la buget şi nici nu ştim dacă vor fi curând”, a spus Gheorghe Dina, viceprimarul localităţii Stejari.

Potrivit preşedintelui Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ Gorj, Vasile Mija, în judeţ sunt sute de profesori ce fac naveta pe banii lor.

Vizualizări: 112

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: