CSA interzice Euroins să mai încheie poliţe RCA

Decizie fără precedent pe piaţa asigurărilor din România. Societatea Euroins nu mai are dreptul de a încheia poliţe RCA, iar directorul de daune a fost forţat să plece. Decizia a fost luată de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară în ședința din 28 august 2013. Măsura este una temporară, până când Euroins, care deţine 21% din piaţă, va remedia deficienţele constatate. Controlul a relevat că, în unele dosare, daunele au fost plătite cu întârziere şi în cuantum mai mic, iar în altele s-a refuzat despăgubirea, fără o motivaţie scrisă.

CSA a decis miercuri interzicerea temporară a practicării de către EUROINS România Asigurare Reasigurare SA a asigurării RCA. Prin aceeaşi decizie a fost luată măsura sancționării lui Mihnea Tobescu, director general al societății, cu amendă în cuantum de 50.000 de lei. Directorul departamentului daună, Stamov Bozhidar Stoyanov, are interdicţie de a mai ocupa funcţia.

Şoferii asiguraţi au fost păcăliţi

Deciziile au fost luate în urma controlului inopinat desfășurat la EUROINS în lunile mai-iunie 2013. Controlul a vizat verificarea modului de instrumentare și finalizare a dosarelor de daună. Controlul la societatea EUROINS a constatat, printre altele, că reglementările și instrucțiunile de constatare și lichidare a daunelor nu sunt adecvate; a fost diminuat în mod nejustificat cuantumul despăgubirii față de valoarea rezultată din documentele existente la unele dosare de daună; plata unor dosare de daună către păgubiți s-a făcut cu întârziere față de termenele prevăzute de normele legale; au fost identificate dosare de daună în care partea prejudiciată nu a fost notificată cu privire la respingerea pretențiilor de despăgubire și la motivația respingerii.

Autoritatea de Supraveghere Financiară obligă EUROINS ca, în termen de 24 de ore de la primirea deciziei de sancționare, să comunice intermediarilor de asigurări interdicția de a mai încheia contracte de asigurare RCA în numele și pe seama societății. Reluarea activității de oferire, negociere sau încheiere a polițelor RCA se dispune, la fel ca și în cazul interzicerii, prin decizie motivată a Autorității de Supraveghere Financiară, după verificarea îndeplinirii măsurilor stabilite.

OBLIGAŢIE

Autoritatea de Supraveghere Financiară informează publicul că în perioada în care EUROINS are interdicția practicării asigurării RCA, societatea are în continuare obligația soluționării dosarelor de daună.

COTĂ

La sfârșitul semestrului I 2013, EUROINS Asigurare - Reasigurare SA avea un volum de prime brute subscrise pe segmentul RCA de 258,74 milioane de lei și deținea o cotă de piață pe acest segment de 21%. În primele 6 luni ale anului 2013, indemnizațiile brute plătite de societate, pe segmentul RCA, au însumat 157,78 milioane de lei.

Reacţia Euroins

EUROINS România face tot posibilul pentru ca setul de măsuri stabilit de ASF să fie implementat rapid şi eficient. Între timp, vom comunica decizia ASF tuturor partenerilor noştri din societăţile de brokeraj cu care colaborăm şi vom lucra pentru soluţionarea dosarelor aflate în proces de analiză.  

Subliniem în mod special faptul că actualii clienţi ai companiei nu sunt în nicio formă afectaţi de noua decizie a ASF. Toate poliţele RCA emise de companie până la acest moment sunt valabile şi oferă protecţie asiguraţilor pe toată perioada contractuală.

Ne vom respecta toate obligaţiile asumate în faţa clienţilor şi vom continua să le oferim produse competitive din toate celelalte clase de asigurare pe care EUROINS activează în România, activitate care nu este în nicio formă afectată prin decizia luată ieri de ASF.  

Vizualizări: 245

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: