Cu cât s-ar scumpi energia în cazul închiderii CE Oltenia

Complexul Energetic Oltenia este departe de a rezolva problema achiziționării certificatelor de carbon pentru energia produsă anul trecut, în lipsa cărora își va pierde autorizația de mediu. Termenul limită pentru achiziționare este 30 aprilie, iar creditul de 1,2 miliarde de lei din Trezorerie este deocamdată o promisiune cuprinsă într-un memorandum adoptat de guvern la finalul lunii trecute.

Transelectrica a făcut, la solicitarea Ministerului Energiei, un studiu de impact cu privire la ce ar însemna închiderea CE Oltenia în 2022. Concluzia a fost că, în zilele grele de iarnă și în mijlocul verii, prețul pe Piața Zilei Următoare ar crește între 40% și 180%.

Estimarea autorităților din energie este că, în cazul în care CE Oltenia își va opri capacitățile fără a fi deschise altele, vor fi perioade în care prețul pe PZU va fi dublu, iar prețul PCCB-LE va crește cu cel puțin 70%.

Certificatele pentru emisii de gaze cu efect de seră reprezintă jumătate din cifra de afaceri a Complexului Energetic Oltenia. Compania are însă nevoie de sprijinul statului, pentru că un eventual faliment ar afecta securitatea energetică a României pe termen scurt și pe termen lung, informația fiind prezentă și în memorandumul adoptat de guvern în decembrie.

Vizualizări: 3,354

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: