Cu ce a rămas Muşeteşti din experienţa „comună europeană“

Au trecut peste 10 ani de când comuna Muşeteşti a fost declarată comună europeană, iar localitatea nu s-a ales decât cu câteva schimburi de experienţă, cu turişti şi cu voluntari care ajung anual în Gorj. Deşi atunci se vorbea de construirea unei şcoli de meserii, un spital dar şi a altor obiective cu fonduri din Danemarca, doar o casă folosită de voluntari pentru diverse activităţi mai aminteşte de planurile europene de la Muşeteşti.

Previziunile care se făceau în urmă cu mai bine 10 ani în comuna Muşeteşti erau unele bune dacă s-ar fi şi concretizat într-o bună zi. Nu doar cetăţenii, dar şi autorităţile locale erau încrezătoare în viitor mai ales că era singura din Gorj declarată Comună Europeană. Toată lumea se gândea atunci că localitatea se va dezvolta foarte mult şi influentele europene vor ajunge şi aici. „Comuna Muşeteşti a avut de câştigat de pe urma titulaturii de comună europeană mai mulţi turişti din Danemarca. La vremea aceea au plecat şi de la noi din comună  în schimb de experienţă în Danemarca. Avem în comună şi un Euro-House care a luat fiinţă şi este în continuă dezvoltare. Până la urmă am ţinut legătura cu străinătatea. Ei au mai venit pe la noi, noi ne-am mai dus pe la ei. Cei din Danemarca au vrut să facă la noi şcoală de meserii, un spital şi mai multe obiective. Am demarat procedurile, dar din cauza fiscalităţii de la noi din ţară ei au plecat, iar noi am rămas cu titulatura de comune europeană şi cu o mică experienţă“, a declarat Ion Ciobea, primarul comunei Muşeteşti.

Un Euro-House este singurul lucru ce mai aminteşte de experienţa europeană a Muşeteştiului. „Sunt grupuri de tineri care vin pe la Muşeteşti în schimb de experienţă. Acum avem două fete şi la sfârşitul lui noiembrie vor mai veni două. Sunt din Slovenia şi Macedonia. Aceşti tineri străini organizează la Euro-House o serie de activităţi la care participă tinerii de la noi din comună. Străinilor care vin la Muşeteşti le place zona, mediu, natura“, a mai spus Ion Ciobea.

Vizualizări: 145

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: