Cu ce se laudă sistemul sanitar gorjean, în 2009?

Sistemul sanitar gorjean trage linie pentru că anul este la final şi analizează reuşitele şi eşecurile. Mai marii din sistemul sanitar din Gorj dau vina pe criza financiară care le-a încurcat într-un fel sau altul activitatea anului 2009.

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Gorj încheie anul 2009 fără datorii către furnizorii de servicii medicale deşi, multe spitale vor trece în 2010 cu datorii de miliarde. Cu toate că au fost alocaţi bani pentru medicamente, cozile la farmacii nu au lipsit din peisajul fiecărui început de lună. „Anul 2009 a fost unul foarte greu, bugetul a fost mai mic decât în anul 2008, a trebuit să luăm anumite măsuri, am plafonat eliberarea reţetelor gratuite şi compensate, dar acum, la sfârşitul acestui an, suntem la zi cu toate plăţile pentru furnizorii de servicii medicale”, a declarat Elena Cojocaru.

Spitalul se mândreşte cu renovarea unei secţii deja defectă

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu se mândreşte cu reabilitarea Secţiei de Oncologie care este considerată cea mai mare realizare din 2009, chiar dacă au apărut deja şi defecţiuni. Constantin Pălivan susţine că s-ar fi putut face mai multe dacă existau şi bani, însă este mulţumit că angajaţii spitalului şi-au putut lua salariile la timp. „Cea mai mare realizare a spitalului este renovarea Secţiei de Oncologie care a ţinut mult timp prima pagină a ziarelor şi faptul că, deşi a fost an de criză, angajaţii şi-au putut lua şi salariile. Ne-am fi dorit să facem mai multe dar nu s-a putut, ne-am fi dorit şi tichete cadou de sărbători dar nu au fost bani suficienţi”, susţine Constantin Pălivan, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu. Epidemiologul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu, Maria Dragotoiu, a declarat în urmă cu o lună şi jumătate că a făcut un referat cu problemele din Secţia de Oncologie, însă a fost atenţionată de Florin Mergea să-şi vadă de treabă. „Ce-i drept eu am fost acolo şi am văzut ce probleme sunt, am făcut şi un referat care se află acum la cei de la SANEPID, dar nu pot să vă dau mai multe detalii pentru că mi s-a atras atenţia că nu intră în atribuţiunile mele. Şi domnul director Mergea şi domnul director Vârjan mi-au spus să-mi văd de treaba mea să nu mai dau din casă pentru că eu acum sunt angajata spitalului nu a Sanepid-ului. Credeţi-mă că nu pot să vă spun nimic mai mult”. Lucrările au costat 12 miliarde de lei.

În 2010, Boeriu vrea angajaţi mai tineri

Şi la Direcţia de Sănătate Publică Gorj, criza i-a cam dat peste cap planurile directorului coordonator, Marius Boeriu care a trebuit să se încadreze în puţinii bani de care a dispus. Cea mai mare realizare a lui Boeriu este acreditarea laboratorului de analize al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj şi achiziţionarea unei maşini pentru transportul vaccinurilor. „Cea mai mare realizarea şi dorinţă a mea a fost acreditarea laboratorului DSP, am achiziţionat o maşină de transport pentru vaccinuri, am redus cheltuielile o dată cu contorizarea apei la laborator, am înregistrat venituri mai mari decât în 2008, am redus cheltuielile cu telefonia. Ne-am fi dorit să angajăm oameni pentru că suntem puţini, personalul este îmbătrânit însă nimeni nu a vrut să lucreze aici din cauza salariilor foarte mici”, susţine Marius Boeriu.

Vizualizări: 93

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: