Record de donatori: sânge pentru mâncare

Zeci de gorjeni au donat sânge pentru a avea ce pune pe masă de Crăciun. La Centrul de Transfuzii Sanguine Gorj s-au prezentat, în aceste zile, şi câte doi-trei membrii dintr-o familie în vederea suplimentării veniturilor de sărbători. Conducerea Centrului de Transfuzii Sanguine consideră acest an unul dintre cei mai buni în ceea ce priveşte numărul de donatori şi stocul de sânge.  

Centrul de Transfuzii Sanguine Gorj a înregistrat ieri un număr record de donatori. În doar două ore, un număr de 35 de gorjeni au donat sânge. “În ultimele zile media donatorilor a crescut la 20. Însă ca acum, 35 de donatori într-o zi, nu am înregistrat niciodată în acest an, cu toate că anul 2009 a fost unul dintre cei mai buni ani în ceea ce priveşte numărul donatorilor şi rezervele de sânge”, a declarat dr. Maria Cazan, directorul CTS Gorj.

Până în luna decembrie, cadrele medicale de la Centrul de Transfuzii Sanguine Gorj au recoltat sânge de la un număr de 4.600 de persoane. “Faţă de anii trecuţi când ne-am confruntat cu o criză de sânge la grupele rare, în acest an am putut face faţă cererilor spitalelor din judeţ şi cele ale spitalelor universitare din ţară la care s-au tratat bolnavii noştri. Am fost ajutaţi foarte mult de aparţinătorii pacienţilor cărora le mulţumesc pe această cale pentru înţelegerea de care au dat dovadă. Ne-am dori să avem mereu o medie de 20-25 de donatori pe zi pentru a putea onora toate cererile spitalelor”, a mai precizat dr. Maria Cazan.

Cu tichetele împodobesc bradul pentru copii

O mare parte dintre donatorii care au venit, ieri, la Centrul de Transfuzii Sanguine Gorj au declarat că sunt constrânşi de criza financiară şi de faptul că nu au ce pune pe masă de Crăciun. Oamenii spun că bonul de 60 lei primit la recoltare este suficient pentru a împodobi copiilor un pom de iarnă sau pentru a-şi cumpăra mâncare. Din foarte multe familii nevoiaşe au venit să doneze sânge şi câte 2-3 membrii pentru a-şi asigura o masă de sărbători. „Donez şi pentru că aşa e bine, mai faci o faptă bună, Mai sunt şi tichetele acelea cu care poţi cumpăra orice acum de Crăciun, dulciuri pentru brad şi ce mai trebuie“, a spus un bărbat ce-şi aştepta rândul. “Cred că numărul foarte mare de donatori este cauzat de apropierea sărbătorilor şi de dorinţa oamenilor de a-şi suplimenta veniturile”, a mai precizat dr. Maria Cazan. Pe lângă bonul valoric de 60 de lei, persoanele încadrate în muncă primesc şi o zi liberă de la serviciu. De asemenea, toţi donatorii beneficiază de un set de analize gratuite: hemoglobina, glicemia, grupa sanguină şi RH. În zilele de 25, 26, 27 decembrie şi 1, 2, 3 ianuarie Centrul de Transfuzii Sanguine Gorj va fi închis. „O singură asistentă va răspunde telefonic numai la urgenţe şi va ţine legătura cu spitalele în zilele de sărbătoare”, a menţionat directorul CTS Gorj.

Vizualizări: 135

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: