Cu cine nu votăm

Victor Ponta, partidul şi guvernul său ne dau în fiecare zi motive temeinice de a nu vota cu premierul la alegerile prezidenţiale. Drept este că nici Iohannis, Udrea sau Macovei nu vin peste noi cu motive să îi votăm cu ei. Bun, am decis, nu votez cu Ponta. Dar, cu cine votez? În două zile vom cunoaşte toţi candidaţii, dar oferta se anunţă una nemotivantă.

Până a găsi motive pentru a vota cu unul sau cu altul dintre candidaţi, am găsit zeci de motive să nu votez cu Ponta. Pentru că nu l-a demis pe ministrul Educaţiei după ce şcoala a început fără manuale pentru elevii de clasa I. Pentru că are un ministru la Sănătate care minte că românii nu mai sunt nevoiţi să meargă la spital cu medicamente şi mâncare de acasă. Pentru că avem un premier care nu renunţă la meciul de baschet când află că un autocar cu români s-a prăbuşit în Muntenegru şi nici la o şuetă cu jurnaliştii când un avion cu medici a căzut în munţi. Pentru că avem un premier care nu realizează ridicolul atunci când merge la inundaţii în barcă trasă de jandarmi. Pentru că avem un premier care minte că este gorjean, că a trecut de sute de ori Gilortul la pas, deşi şi-a făcut buletin de Baia de Fier în primul mandat de deputat, pentru a putea deconta banii de chirie la Bucureşti, unde avea locuinţă proprietate. Pentru că Victor Ponta este un preşedinte de partid care se bazează prea mult pe baronii aducători de voturi, care se gudură pe lângă Mazăre şi când acesta înjură procurorii, şi când se îmbracă în ţinute naziste. Pentru că Ponta foloseşte simboluri brâncuşiene în campania sa de imagine din ultimii ani, dar nu face nimic pentru a limita bătaia de joc de care are parte Brâncuşi la el acasă.

Ar mai fi nişte mii de motive pentru care nu l-aş vota pe Victor Ponta, dar chiar şi fără acestea, ar fi fost suficientă lansarea candidaturii sale de pe Arena Naţională, ca să ştiu că nu un astfel de preşedinte vreau pentru România. Tot ce face Ponta în ultimele săptămâni este parcă menit să scoată din amorţeală electoratul de dreapta, iar în mediile online este o adevărată revoluţie.

Un vot împotriva lui Victor Ponta poate fi un vot pentru Iohannis, pentru Macovei sau pentru alt candidat. Dar pentru asta, este nevoie de mesaje convingătoare din partea acestora. Băsescu a câştigat în 2004 pe un curent antiPSD, anti-baroni, antiNăstase. Un curent care, deşi cam târziu, se conturează şi acum. Vom avea din nou parte, a câta oară, de un vot negativ. Când va apărea acel candidat care să câştige pentru ceea ce înseamnă el, nu pentru a scăpa de răul cel mare?

Vizualizări: 156

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: