Cucăilă, audiat la Tribunal în fața polițiștilor bătăuși

Bărbatul care în toamna anului trecut a ajuns la spital cu răni foarte grave, susținând că a fost bătut în sediul Poliției Municipiului Târgu Jiu de doi polițiști și un jandarm, a fost audiat ieri la Tribunalul Gorj, în procesul în care sunt inculpați oamenii legii. Ion Cucăilă a trebuit să dea explicații pentru fiecare pumn, baston sau bocanc pe care l-a primit, amănuntele oferite de el fiind foarte importante în verdictul pe care judecătorul de caz îl va pronunța la finalul procesului.

Judecătorul Gheorghe Gârcu este magistratul care a avut ingrata misiune de a-l audia ieri pe Cucăilă, asta în condițiile în care bărbatul trebuia să descrie cât mai mult posibil violențele de care a avut parte și mai ales pe cele din sediul Poliției Municipale, acolo unde camerele de supraveghere nu acoperă vizual totul. Camerele nu surprind tocmai biroul de la intrarea în sediul Poliției, pe stânga, unde Cucăilă spune că a fost băgat cu forța și tocat mărunt-mărunt, oficial operațiunea respectivă fiind denumită „legitimare”.

Cucăilă a fost ridicat de pe stradă, după ce îi văzuse pe polițiștii Nelu Popescu și Ionuț Cătălin Radu făcându-și de cap cu niște angajate ale unui local din centrul orașului, deși ei ar fi trebuit să fie în patrulare. Urcat cu forța în dubă, bărbatul a întrebat de ce îi este golită berea dintr-o sticlă pe care o avea cu el, oamenii legii, inclusiv un jandarm, spunându-i că e dus la secție pentru a fi identificat. „Au zis că eu sunt ăla de la Bârsești care fac scandal, că sunt șmecher pentru că avem un lănțișor de argint la gât”, a povestit victima celor care, teoretic, sunt denumiți oameni ai legii…

Două ore de întrebări

Ion Cucăilă nu a scăpat ușor de întrebările judecătorului de caz, mai ales că nu a știut să spună foarte precis cine a lovit prima dată, cum, unde, el menționând doar că a apucat să își pună mâinile la față, pentru a se proteja, după care a început să încaseze pumni, picioare și bastoane. „Încălzirea” îi fusese făcută în dubă, în drum spre sediul Poliției, din dubă acesta fiind dat jos fără cătușe la mâini, deși polițiștii susțineau că era recalcitrant și periculos. În realitate, Cucăilă spune că a fost împins în sediul Poliției și băgat în biroul de la intrare, unde i-a fost aplicată o corecție care l-a trimis direct pe patul de spital, fără să știe până azi pentru ce a luat atâta bătaie.

„M-au lovit și pe rând și toți odată. De jandarm nu pot să spun că m-a lovit că nu l-am văzut, că eu aveam mâinile la față, ca să mă apăr. Mai ieșeau din camera aia de la intrare în sediul Poliției, mai intrau și mă loveau. Eu am strigat tot timpul după domnul comandant, dar doar ei au venit și m-au lovit. La final știu că Radu mi-a dat un bocanc, de sus în jos, direct pe burtă, de nu am mai putut. Le-am cerut un pahar cu apă că nu mai puteam”, a spus Cucăilă, care a menționat că și alți polițiști mai intrau și aruncau o privire la el, după care își vedeau liniștiți de treabă, asta în condițiile nimeni din Poliția Târgu Jiu, nici măcar ofițerii de serviciu, nu a auzit și nu a văzut nimic.

Judecătorul de caz a menționat că dorește să facă un experiment pentru a vedea dacă era într-adevăr posibil să nu audă și să nu vadă nimeni nimic, în condițiile în care „camera de tortură” și biroul ofițerului de serviciu sunt față în față, despărțite de un hol de doi metri lățime. Cucăilă a reușit să răspundă în cele din urmă la toate întrebările ce i-au fost adresate pe parcursul a peste două ore, bărbatul fiind decis să ducă lupta cu polițiștii până la capăt, fie și pe simplul considerent că nimeni nu trebuie să mai primească bătăile prin care el a trecut, practicile respective aducând aminte de vechea Miliție, cea a cărei desființare a fost cerută și obținută în 1989 în stradă, pensionarea vechilor milițieni neducând însă și la dispariția obiceiurilor acestora.

Vizualizări: 145

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: