Cultura din Novaci, la mătura femeii de serviciu

Femeia de serviciu este singurul angajat al Casei de Cultură Novaci. Daca, înainte vreme, Casa de Cultură era una dintre cele mai performante din Gorj, acum aceasta a rămas pustie. Doar femeia de serviciu mai deschide uşa clădirii pentru a aerisi. Ceilalţi angajaţi au fost disponibilizaţi, pentru a se face economii la buget.

Criza financiară a pus lacătul pe Casa de Cultură din Novaci. Pentru a face economii la buget, autorităţile locale au trimis acasă salariaţii. A supravieţuit vântului disponibilizării doar femeia de serviciu, care vine, deschide geamurile şi mai mişcă aerul prin clădire. Directorul Centrului pentru Conservarea Culturii Tradiţionale Gorj, Ion Cepoi, a declarat că astfel a fost distrusă o casă de cultură performantă. ”Cea mai performantă casă de cultură din Gorj a rămas cu un singur angajat. Acest angajat este femeia de serviciu. Deci, s-a distrus efectiv o casă de cultură performantă. Din păcate, până în momentul de faţă, administraţia locală nu a găsit nicio soluţie pentru a îndrepta lucrurile şi dacă nu ar fi o asociaţie culturală în Novaci, dacă nu ar fi oameni cu totul şi cu totul deosebiţi, viaţa culturală a Novaciului pur şi simplu ar fi dispărut.”, a precizat Ion Cepoi.

Todea se scuză

Primarul din Novaci, Pantelimon Todea, spune că nu a avut ce face, a fost obligat să facă disponibilizări, pentru că nu mai avea bani să plătească oamenii. Edilul susţine că în aparatul primăriei a rămas încadrată o bibliotecară, iar la casa de cultură a rămas femeia de serviciu. O membră a Ansamblului Nedeia, mai trece din când în când pe la casa de cultură, însă este vorba despre voluntariat. ”A rămas postul de bibliotecară în aparatul primăriei. Fochistul şi băiatul care se ocupa de ansamblu au dispărut şi a rămas femeia de serviciu. Nu este director. Este o membră a Ansamblului Nedeia care ţine şi loc de director”, a declarat Pantelimon Todea. Edilul din Novaci dă vina pe criza financiară însă nu a putut să explice de ce a făcut această alegere şi a oprit tocmai femeia de serviciu. Casa de Cultură din Novaci a fost înfiinţată în anul 1960.  Activitatea casei de cultura a început cu o formaţie de teatru, un taraf şi un cor, însă acum, toate acestea au rămas doar amintire.

Vizualizări: 125

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: