Minciuna reabilitării blocurilor! Apartamentele târgujienilor, distruse!

Locuitorii a cinci blocuri din Târgu Jiu stau de trei ani cu pereții căzuți în apartamente, cu igrasie și mirosuri greu de suportat din cauza programului de reabilitare termică demarat de primăria municipiului Târgu Jiu. Cele cinci blocuri din cartierul Griviței au intrat în acest program în toamna anului 2009 iar lucrările trebuiau finalizate încă din decembrie, acelaşi an. Acest lucru nu s-a întâmplat nici până la ora actuală, iar reprezentanţii firmei nici măcar nu au mai trecut prin zonă să-şi strângă schelele de lucru. Reprezentanții primăriei Târgu Jiu spun că firma a refuzat să mai termine lucrările pentru că asociația de proprietari nu și-a plătit cota parte din acest program și promit să găsească o rezolvare cel mult într-o lună.

Situație disperată pentru câteva sute de proprietari din cartierul Griviței. De trei ani, oamenii îndură zi de zi igrasie, mirosuri groaznice și se roagă să nu plouă pentru că apa le ajunge direct în apartamente. Povestea a început în anul 2009 când primăria Târgu Jiu a inclus cele cinci blocuri în programul de reabilitare termică finanțat în proporție de 50% de Guvernul României. Tot atunci primăria a contractat firma care trebuia să finalizeze lucrările de reabilitare în trei luni de zile. Au trecut trei ani și nici în ziua de azi blocurile nu sunt finalizate. ”Lucrările au început în septembrie 2009 și trebuiau finalizate în decembrie 2009. Nici la ora actuală nu avem o recepție finală deoarece constructorii de un an de zile nu mai lucrează la aceste blocuri. Mai mult decât atât, constructorii au folosit materiale de proastă calitate, mâna de lucru la fel, au decopertat pereții blocurilor, au decojit vechea izolație de pe acoperișurile blocurilor și le-au lăsat așa. De fiecare dată când plouă, apa intră în apartamentele oamenilor și e dezastru. Apartamentele de la etajul 3 și 4 sunt degradate în proporție de trei sferturi”, a declarat Marian Becheru, președintele Asociației Nr.8 din Târgu Jiu.

”Am fost la primărie în fiecare zi”

Unul dintre păgubiți stă mai mult plecat la țară pentru a nu vedea în ce stare a ajuns locuința sa. Mai mult decât atât, bărbatul este nevoit să-și acopere mobila din apartament pentru că de fiecare dată când plouă apa îi ajunge direct în cap. „La mine plouă în casă. Au decopertat acoperișurile, au luat tabla și din cauza asta a început să se infiltreze apa în apartamente. La mine apartamentul e distrus în proporție de 80%. Am fost la primărie în fiecare zi, ni se spune că firmele care au început o să vină să termine. Eu am plătit o parte din cotă dar în aceste condiții nu mai dau niciun ban. Până nu vedem lucrarea finalizată nu le dăm niciun ban”, a declarat Eleodor Mihulescu, proprietar.

Oamenii nu numai că au de îndurat de pe urma constructorilor, dar se tem pentru sănătatea lor, mai ales că mulți dintre ei au copii mici. ”Este un apartament închiriat în care eu plătesc o chirie și eu am ajuns să stau cu fetița mea în halul acesta în care vedeți. Este obligatoriu să dorm cu geamul deschis pentru că ne înfundăm de la igrasie, este inadmisibil să nu se facă ceva în privința asta. Am un vas în sufragerie în care curge apa când plouă afară, este de nedescris, nici în filmele de groază nu am văzut așa ceva. Dau vina unii pe alții, primăria pe constructori și tot așa. Am stat că am zis să nu mă mai mut ca țiganul cu cortul dar dacă nu se rezolvă lucrările va trebui să-mi caut altceva pentru că mă tem pentru sănătatea mea și a fetiței mele”, a precizat Claudia Udrea.

Daţi în judecată de primărie

Situația locatarilor din cele cinci blocuri este de-a dreptul dramatică. Nu numai că așteaptă de ani de zile finalizarea investiției dar asociația de proprietari a fost târâtă în instanță atât de firmele implicate cât și de primăria municipiului Târgu Jiu. ”În 2011, firma Arcon ne-a dat în judecată să plătim materialele pe care constructorul, firma Dumoda, le-a cumpărat de la ea. În final a rămas să plătească primăria creanțele pe care Dumoda le avea la Arcon. Apoi, primăria ne-a dat pe noi în judecată să plătim restul de bani, adică vreo 300 de milioane lei vechi. Noi nu vom plăti nimic până nu se rezolvă lucrurile”, a declarat Marian Becheru, președintele asociației de proprietari.

Reprezentanții primăriei Târgu Jiu cunosc îndeajuns această situație din cartierul Griviței. Raul Chiriac, șeful Serviciului de Investiții, a declarat ieri că necazurile au pornit taman de la aceste resturi de plată pe care le mai are de dat asociația de proprietari. ”Sunt niște resturi de plată mai mari pentru că știți că programul prevede finanțare în proporție de 50% guvernul, 30% primăria și 20% proprietarii. Divergențele au apărut din cauza acestor neplăți însă o să căutăm soluții, chiar juridice, ca în maxim o lună de zile să remediem lucrurile acolo. Firma nu vrea să continue, invocă neplata dar vom vedea într-o lună cum putem rezolva”, a declarat Raul Chiriac, șeful Serviciului de Investiții din cadrul primăriei Târgu Jiu.

Vizualizări: 191

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: