Ancheta DNA: Zeci de alegători, votanţi prin neprezentare

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au continuat ieri seria de audieri la Bâlteni în dosarul deschis în legătură cu votul de la referendum. Zeci de localnici din satele Moi şi Vlăduleni, în special, au venit să dea explicaţii în faţa anchetatorilor, cei mai mulţi dintre ei spunând că s-au trezit ca fiind prezenţi la votul din 29 iulie, deşi nu au trecut prin secţiile de vot.

Oamenii audiaţi ieri păreau desprinşi dintr-un film bine regizat. Majoritatea celor care soseau la postul local de Poliţie erau persoane în vârstă, pentru care urcarea celor trei trepte de acces în sediul Poliţiei păreau un efort uriaş, ce dura şi un minut.

Ion Golea şi soţia sa Elena au venit cu chiu cu vai la audieri. Amândoi sunt octogenari, iar povara vârstei i-a făcut să nu mai meargă la votări în ultimii ani. Spun că nu s-au dus nici la referendum, dar că, ieri, procurorii i-au pus să recunoască o iscălitură ce era dată în dreptul lor, fapt care indică prezenţa la urne a celor doi. „Nu am fost la vot că de abia mergem noi şi aşa prin gospodărie. Votare ne mai trebuia nouă. Acum procurorii ne-au pus să ne iscălim pe o hârtie şi să zicem dacă semnătura de pe un tabel a noastră, că cică am fi fost la votare. Nu am fost, nu am plecat de acasă. Cum de e posibil să semneze altcineva pentru noi nu am idee?”, a spus bătrânelul, pe care, după audieri, un poliţist l-a transportat până la domiciliu cu maşina proprie.

Mărturii de genul „nu am votat, dar a semnat altcineva în locul meu”, au fost rostite ieri cu zecile de către martorii audiaţi la Bâlteni. Oamenii erau miraţi de ce se poate întâmpla atunci când nu se duc la vot. „Eu sunt bătrână şi nu mai aud aproape deloc. Am rămas acasă, dar acum domnul procuror mi-a spus că am semnătura şi că am fost la referendum. Nu m-am dus la votare şi i-am spus că nu e semnătura mea. Nu ştiu cine a mâzgălit acolo în locul meu”, a declarat o altă bătrânică venită la Poliţie.

Audierile de ieri au loc după ce, sâmbăta trecută, alte zeci de persoane din Bâlteni au fost luate la întrebări de către procurorii DNA, oamenii legii având astfel de anchete în derulare şi la Polovragi şi Dragoteşti.

         

Vă rog frumos domnule ministru să continuaţi acţiunea prin care să cereţi autorităţilor locale să reactualizeze listele. Eu, în colegiul meu de la Târgu Jiu, am 78.000 de locuitori şi 85.000 de votanţi.

Victor Ponta

Vizualizări: 192

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: