Cum explică primarii depopularea orașelor Motru și Rovinari

Rovinari și Motru sunt cele două orașe din Gorj a căror populație este în continuă scădere, conform unor statistici realizate la nivel național. În ultimul deceniu, oamenii au ales să părăsească aceste orașe, iar conform unui calcul, aproximativ 31 de persoane la mia de locuitori au ales să plece.

Primul oraș clasat în acest top al orașelor depopulate este Baia de Aramă, județul Mehedinți, fiind urmat de Rovinari și Motru. Principalul motiv este legat de veniturile salariale destul de mici.

Primarul din Motru, Gigel Jianu, spune că, odată cu diminuarea activității în minerit, cetățenii au plecat peste hotare sau în alte orașe mai mari pentru a-și face un trai mai bun. ”Se simte o reducere a numărului de locuitori. Simt acest lucru. Nu este atât de dramatic, dar trebuie tras un semnal de alarmă. Cum rezervele de lignit în anumite perimetre s-au epuizat, foarte multe unități miniere au fost închise. Astfel, oamenii au ales să plece din Motru”, a spus Gigel Jianu, la Radio Infinit.

Cum nici la Rovinari situația nu este mai bună, edilul Robert Filip a spus că rata șomajului era imensă atunci când a preluat el primăria. ”Atunci când am venit la primărie erau 300 de asistați social, acum mai sunt 20. În momentul de față noi avem două investiții unde lucrează 1.300 de oameni și mai avem în realizare încă două. Noi vedem cu mare ușurință că, dacă faci lucruri, oamenii se întorc acasă și nu vor să mai plece, mai ales dacă își găsesc locuri de muncă la ei în oraș”, a spus Filip la același post de radio.

Vizualizări: 2,117

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: