Cum răspund liderii de sindicat la acuzaţiile directorului Răuţ

Sindicaliştii din minerit şi energie au reacţionat la interviul dat de Ion Răuţ, directorul de resurse umane din CE Oltenia. Răuţ a susţinut că nu a convocat comisia paritară deoarece nu ştie care sindicate sunt reprezentative, dar i-a şi acuzat pe liderii sindicali că vin la discuţii pentru probleme personale, nu ale angajaţilor. Liderii spun că Răuţ caută pretexte pentru a nu se întruni comisia paritară.

Marin Golea, preşedintele sindicatului Minerul Rovinari, s-a arătat indignat de declaraţia lui Ion Răuţ, conform căreia liderii nu au prezentat doleanţele salariaţilor, ci doar „chestiuni aproape personale”. „Îmi pare rău, la ultima discuţie cu domnul Răuţ i-am ridicat problemele salariaţilor, niciodată nu am fost la mâna administraţiei. Consider că domnul Răuţ caută pretexte ca să nu convoace comisia paritară. Lucrul ăsta se întâmplă deşi sunt probleme grave. Când am fost la dumnealor am ridicat problema şi cu ajutoarele sociale. Încearcă prin directorat să acorde ajutoare sociale numai salariaţilor care au probleme cu cancere, accidente de muncă şi boli profesionale. Acum, sub acest pretext, că nu au cu cine să stea de vorbă, amână, amână, şi eu în asta întrevăd grave probleme financiare”, a declarat Marin Golea.

Golea a mai cerut conducerii să nu-i mai plătească pe Gabriel Căldăruşe şi Gabriel Bălăceanu ca inspectori sociali, pentru că ei nu mai au calitatea de lideri de sindicat. „Poate îl deranjează pe dumnealui că am cerut ca cei doi foşti inspectori sociali care şi-au dat demisia, Căldăruşe şi Bălăceanu, să fie integraţi în muncă, să li se dea un post corespunzător cu pregătirea lor, şi ieri am înaintat o adresă prin care pe domnul Bălăceanu l-am scos din CSM şi poate asta l-a deranjat”, a mai spus Golea.

Creţan: Cele 4 federaţii există!

Şi Constantin Creţan, liderul de la Sindicatul Lignitul Oltenia, a reacţionat după ce directorul de la Resurse Umane din CEO a spus că unii lideri sindicali vorbesc de “încălcări ale contractului pe care nu le-au definit niciodată”. „Păi ce chestiuni personale aş avea eu de discutat? Să le spună. Chestiuni personale a avut conducerea CEO cu mine. În privinţa încălcării contractului, numai în ultima perioadă câte documente am dat noi privitor la Ruşeţ, la ceilalţi, uzurparea de calităţi oficiale, nici acum nu a răspuns complexul referitor la adresa noastră. Organizaţii sindicale care din punct de vedere juridic nu există. Ei nu mai respectă niciun fel de dialog social şi fac ce vor ei. Noi băgăm acţiunile în instanţă şi mergem mai departe. Până la urmă, conducerea complexului trebuie să respecte partenerii sociali, iar în contractul în derulare sunt federaţiile reprezentative. FNME n-a dispărut. Cele 4 federaţii există”, spune Creţan.  

Creţan transmite administraţiei CEO să se ocupe de redresarea complexului, nu de problemele cu care se confruntă sindicatele. „Comisia paritară n-au convocat-o, mai au puţin şi fac un an de zile, în condiţiile în care comisia paritară există. Să se ocupe de vânzarea de energie, asta ar trebui să-i preocupe pe ei, nu de problemele sindicale. Atunci ne ocupăm noi de administraţie şi ei să se ocupe de problemele sindicale”, a mai spus Creţan.   

Bădiţa: Suntem într-o etapă de identificare a problemelor         

Liderul sindical de la Cariera Lupoaia, Nicolae Bădiţa, spune că sindicatul său nu a cerut administraţiei CEO convocarea comisiei paritare pentru că încă nu ştie cu ce probleme se confruntă salariaţii pe care îi reprezintă. “De la sindicatul meu nu s-a făcut o solicitare pentru convocarea comisiei paritare, dar şi noi ne gândim. Noi am făcut dovada membrilor de sindicat şi am dovedit pe cine reprezentăm. Noi vrem prima dată să inventariem problemele care sunt de actualitate, suntem într-o etapă de identificare a tuturor problemelor”, a precizat Nicolae Bădiţa. 

Vizualizări: 171

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: