Directorul Romarm, acuzat că vrea să falimenteze UM Sadu

Dan Tache, directorul general al Companiei Naţionale Romarm, este acuzat de unii dintre angajaţii săi de faptul că vrea să falimenteze Uzina Mecanică Sadu. Printr-o scrisoare deschisă, aceştia cer preşedintelui României să ia atitudine cu privire la neregulile din industria de apărare. Directorul general al Romarm consideră această scrisoare ca fiind o prostie, spunând că nimeni nu intenţionează să închidă uzina. Ba mai mult, Dan Tache dă asigurări că oamenii nu vor rămâne pe drumuri şi că în zilele următoare se vor încheia noi contracte care vor asigura salariile celor aproximativ 1000 de angajaţi ai fabricii de armament.

Angajaţi din cadrul Romarm au trimis o scrisoare deschisă adresată lui Traian Băsescu, preşedintele Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, pentru a-i aduce la cunoştinţă „evenimente neconforme cu legislaţia”, pentru care îl fac răspunzător pe directorul companiei. „Dan Tache este autorul unui incident de securitate la SC Carfil SA Braşov, unde a fost director general şi director general adjunct, plătind amendă în nume propriu şi cu toate acestea este menţinut director general al CN Romarm SA. Un alt aspect este faptul că prin acţiunile sale a distrus, aducând în pragul falimentului Uzina Mecanică Sadu, subminând astfel, prin acţiunile sale, o capacitate a industriei de apărare”, se arată în scrisoarea adresată lui Traian Băsescu.  În finalul acesteia se vorbeşte despre privatizare. „CN Romarm SA - industria de apărare – este factor de tradiţie care trebuie să fie puternică, să participe activ la programele de înzestrare şi să nu fie privatizată şi vândută la fier vechi în folosul unor grupuri de interese”, se mai specifică în scrisoarea adresată preşedintelui ţării.

„Nimeni nu intenţionează să închidă uzina”

Directorul general al Romarm dă asigurări că nu vor exista disponibilizări. Dan Tache consideră că situaţia în care se află Uzina Mecanică Sadu este rezultatul unui management defectuos. „Acea scrisoare nu o văd nici măcar ca pe o rea intenţie, ci o văd ca pe o prostie, ca o nebunie. N-a fost în intenţia nimănui de a închide uzina. Prioritatea noastră este de a rezolva problemele cu care se confruntă UM Sadu în prezent. Colegii mei de aici vor veni marţi la Bucureşti şi vor sta până vineri pentru că, zilele acestea, vom avea negocieri cu nişte parteneri pentru obţinere de noi contracte. Sperăm că acestea vor putea asigura şi finanţarea salariilor care au dată scadentă în această perioadă. Chiar dacă au fost puţini, banii s-au dat la oameni, cu întârziere, dar s-au dat”, a declarat directorul general al Romarm.

Tache, în vizită la UM Sadu

Dan Tache, directorul general al Romarm, s-a aflat ieri în Gorj. În cursul dimineţii, acesta s-a întâlnit cu Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, şi cu prefectul Alin Văcaru la sediul Instituţiei Prefectului. Scopul întâlnirii a fost acela de a le prezenta autorităţilor locale pe noul director al Uzinei Mecanice Sadu. „Domnul Tache a venit însoţit de noul director al Uzinei Mecanice Sadu. Dumnealui ni l-a prezentat pe domnul Stoica, iar împreună şi-au asumat responsabilitatea de a asigura buna funcţionare a uzinei. Am înţeles că vor face nişte analize să vadă de ce s-a ajuns în această situaţie şi din ce cauză sunt datorii atât de mari”, a declarat Alin Văcaru, prefectul judeţului Gorj. După întâlnirea cu autorităţile, Dan Tache a mers la Uzina Mecanică. „Am venit în Gorj să-l ungem pe noul director pe care l-am detaşat de la Romarm la UM Sadu pe o perioadă de şase luni. În urma discuţiilor purtate cred că lucrurile se vor putea îndrepta. Vorbim de reducerea costurilor, de preţuri mai competitive şi de produse de calitate mai bună”, a declarat Dan Tache.

BANI

Împrumutul de aproximativ 300.000 de dolari care a intrat, săptămâna trecută, în conturile UM Sadu a fost deja cheltuit „UM Sadu a primit 307.000 de dolari, dar banii au fost deja cheltuiţi: 100.000 de dolari pentru achitarea unei datorii la Metrom, unde avem restanţe de 1 milion de dolari; 100.000 de dolari la gaze şi la Electrica, unde aveam restanţe din luna decembrie, iar din ceilalţi am plătit o factură la o firmă, bonurile de masă şi alte cheltuieli”, a declarat Dan Tache.

Vizualizări: 265

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: