Cum să fii fericit în 400 de cuvinte (dintre care vreo 300 puteau lipsi)

Îmi plac oamenii, chiar dacă uneori am tendința să fiu nemilos și groaznic de intolerant cu prostia. Sau nu cu prostia neapărat, mai degrabă cu ignoranța dublată de aroganță, cu necunoașterea aia din care unii nu au de gând să iasă. Sunt atât de multe lucruri de aflat, de știut, de simțit, de cunoscut. Și e atât de important să ne asumăm micimea și să aflăm, să știm, să simțim și să cunoaștem cât de mult putem din ele. Niciodată suficient, niciodată satisfăcător, nici pe departe tot. Efemeritatea e un blestem cu care puțini învățăm să trăim. Și, mai grav, unul care ne împiedică să vedem că sensul vieții este cu adevărat, la nivel de relaționare cu ceilalți, cel puțin, unul singur: să fii bun.

Și am convingerea că ești cu atât mai bun cu cât știi mai multe. Mai multe atrocități, mai multe lucruri frumoase, mai multe chestii de care habar n-aveai, mai mult pur și simplu, să-ți umpli hardul până la refuz, abia atunci și softul (dacă prin soft putem înțelege sufletul, ce-o mai fi și aia) îți va funcționa așa cum îți dorești.

Prea filosofic? Știu, probabil ați fi preferat ceva despre politică. Deși nu vă dați seama, e vorba și despre politică mai sus.

Deseori mă sufocă România. Ca și când un copac ucigaș și cu proprie voință m-ar împresura cu crengile lui și m-ar strânge tot mai tare; sunt momentele în care îmi pierd speranța. Dar mai apar oameni care mai slăbesc strânsoarea, mai taie câte o cracă, mă mai ajută să cred din nou. Și atunci e bine. Cert e că trunchiul copacului care e pe cale să mă înăbușe e undeva la Palatul Parlamentului, pare-mi-se. Cred sincer că acolo nu e doar rădăcina tuturor relelor, ci și expresia celei mai pure prostii a neamului. Specimenele din Parlament sunt (vai!) oglinda noastră. De fapt, parlamentarii suntem noi. Uitați-vă bine la ei, oameni buni! Și gândiți-vă cum ar arăta același parlament peste 2, 6 sau 10 ani dacă fiecare votant care ar decide noii senatori și deputați ar citi 2, 6 sau 10 cărți bune, ar salva 2, 6 sau 10 oameni sau animale, ar face 2, 6 sau 10 fapte bune, s-ar pune la curent cu 2, 6 sau 10 certitudini din astronomie, biologie, fizică, istorie, artă sau filosofie. Cunoașterea înseamnă nu doar darul de a alege corect, ci, în ultimă instanță, calea cea mai sigură către propria fericire. Să fim fericiți, deci.

Vizualizări: 146

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: