Cum scapă CEO de oprirea grupurilor poluante de către Comisia Europeană

Complexul Energetic Rovinari mută instalaţiile de mediu de la un grup la altul pentru a evita intrarea României în procedură de infrigement din cauza nerespectării termenelor pentru retehnologizarea blocurilor energetice. La Rovinari, conducerea va muta instalaţia de şlam dens de la instalaţia de desulfurare a gazelor de ardere a blocului nr 4 la instalaţia de şlam dens de la blocul 3. Iar acesta nu este singurul exemplu. De asemenea, Ministerul Mediului obligă compania să găsească soluţii pentru blocul 2 de la Rovinari, unde termenele de retehnologizare sunt depăşite, iar Comisia Europeană ne arată lista cu penalităţile.

Complexul Energetic Oltenia plăteşte 74,500 RON  Institutului de Studii şi Proiectări Energetice SA pentru proiectarea unor lucrări privind preluarea unei instalaţii de la un grup la altul. Directorul Diviziei Energetice, Aurel Medinţu, a declarat că nu ştie despre această licitaţie. „Habar nu am. Chiar nu-mi amintesc, poate e vreo investiţie“, a spus acesta.

În fapt, este lipsă de investiţie deoarece nu este singura dată când CE Oltenia procedează aşa. Şi la Termocentrala Turceni sunt luate instalaţii de la un grup şi pus la altul. După eşecul negocierilor cu BERD pentru modernizarea grupului 7, conducerea CE Oltenia a decis să ia o instalaţie de la grupul 6 şi să o pună la 7. „Acolo este vorba de blocul 6 de la Turceni, la ora asta lucrăm la un proiect paralel, în care condiţiile de mediu care sunt deja îndeplinite la acest bloc, să se cupleze peste grupul numărul 7, care n-ar mai avea ore de funcţionare anul viitor, aşa încât, pentru o perioadă de minim 5 ani, această problemă va fi rezolvată în sensul că absorberele de la grupul numărul 6 vor fi cuplate grupului numărul 7 şi vom readuce la viaţă grupul numărul 7. Deci nu vom suferi niciun caz de micşorare de capacitate sau de neîndeplinire a unor condiţii de mediu“, declara acum câteva săptămâni directorul CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel.

Multe probleme la Rovinari

Complexul Energetic Oltenia nu mai are mult timp pentru rezolvarea problemelor de mediu de la termocentrale. Compania a rămas în urmă cu retehnologizarea grupurilor energetice. Cele mai mari probleme sunt la Rovinari.

La acest moment, la SE Rovinari funcţionează trei grupuri, cu numele 3, 5 şi 6, iar 4 este oprit. Există pe de o parte intenţia de a lua o instalaţie de la grupul 4 pentru a fi pus la grupul 3. Pe de altă parte, există o declaraţie a directorului de la Agenţia Judeţeană de Mediu, Nicolae Giorgi, care spune că România riscă să intre în procedura de infrigement pentru că Rovinari a modernizat grupul 4 deşi trebuia modernizat grupul 5 până în 2011. „Grupul 5 se va opri în anul 2014, noi intenţionăm să-l ţinem în funcţiune încă şase luni. Dacă nu le convine răspunsul şi se va pune problema de infringement vom opri grupul… Grupul 4 se va porni anul viitor cu desulfurare şi grup modernizat, urmând ca după ce porneşte acesta să intre 5 pentru desulfurare şi modernizare”, a spus Aurel Medinţu, directorul Diviziei Energetice.    

O problemă este şi la grupul energetic nr. 2 de la Sucursala Rovinari, care ar fi trebuit să aibă instalaţii din anul 2011, după cum rezultă dintr-un punct de vedere oferit de Ministerul Mediului. „SC Complexul Energetic Rovinari nr. 2 a realizat investiţii pentru modernizarea instalaţiilor, dar nu a finalizat lucrările la instalaţia de desulfurare, aceasta având rolul de a conduce la respectarea valorilor limită pentru emisiile de dioxid de sulf şi, de asemenea, trebuie să respecte şi cerinţele de monitorizare a emisiilor“, se arată într-un răspuns al Ministerului Mediului.

Vizualizări: 164

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: