Cum scapă Victor Ponta de plagiat

Victor Ponta are un talent special de a minţi. Când i s-a cerut să dea explicaţii cu privire la cele 12 miliarde de lei vechi pe care le-a încasat pe cabinetul său de avocatură, taman în perioada în care era senior partener la Casa „Şova şi asociaţii”, care la rândul ei a luat milioane de euro de la complexurile energetice, Ponta le-a închis tuturor gura fluturând o hârtie. Pe care scria, sub semnătura „directorilor pedelişti de la complexuri”, că el personal nu a semnat nici un contract cu acestea şi în consecinţă nu a încasat nici un leu. Practic, a demontat o acuzaţie care nu i s-a adus şi care nu ar fi fost reală, în loc să răspundă la întrebarea de unde a încasat cele 12 miliarde, plus o maşină de curse, pentru că, nu-i aşa, în vremea respectivă era copilot. Ponta nu a putut să dea un singur exemplu de proces în care a pledat din partea Casei Şova, ca să îşi justifice încasările.

Copilotul de altădată a devenit acum copy-lot, aşa cum este poreclit plagiatorul Ponta. Dar până să ajungem la plagiat, să vedem cum a demontat Ponta acuzaţia că şi-a falsificat CV-ul. Mai întâi a dispărut un master din CV. Ponta a explicat că a păstrat doar studiile relevante pentru funcţia de prim-ministru. Ulterior, ziariştii au cerut informaţii la Universitatea din Catania, cu privire la masterul dispărut din CV-ul lui Ponta, iar răspunsul a fost clar: Victor Ponta nu are studii de master în Catania. Aşadar a scos masterul din CV pentru a ascunde o fraudă, nu pentru că nu ar fi fost relevant. Şi de data asta Ponta a răspuns presei, demontând o acuzaţie care nu i s-a adus. A postat pe blogul său o diplomă primită ca urmare a unor banale cursuri de perfecţionare, susţinând că ziariştii mint, că el are diplomă. Poate să aibă o căruţă de diplome, ideea era că nu o are pe aia de master la Catania, care îi apărea în CV.

Tot ziariştii au mai descoperit un alt CV al lui Ponta, în care mai apărea un master, de această dată la Oxford. Premierul, cu acelaşi tupeu, să publicităţii o diplomă care atestă participarea la un curs de vară, nu la doi ani de master, cum ar fi trebuit.

Aşa că premierul va găsi o soluţie să scape şi de acuzaţia de plagiat. Faza cu comisiile schimbate, desfiinţate, extinse, cu atribuţii restrânse etc. a fost doar ca să tragă de timp, până îi vine ideea salvatoare. Care idee va fi aceea că a contribuit şi el la scrierea cărţilor lui Diaconu, Creţu şi alte persoane pe care le-a plagiat, dar că aceştia au uitat să îl treacă la autori. Aşa că o să spună că a copiat din cărţile lui, va avea o adeverinţă în acest sens şi se va considera curat ca lacrima. Sau în orice caz apărarea lui Ponta se va face împotriva unor acuzaţii care nu i s-au adus.

Oricum, dacă mă întrebaţi pe mine, eu nu cred că Ponta a plagiat. Cred că i-a plătit pe ăştia să îi scrie lucrarea şi oamenii au făcut o compilaţie din cărţile lor, ca să nu muncească mult. S-au gândit că dacă ei nu reclamă, cui îi pasă cum şi-a luat Micul Titulescu doctoratul? Atunci nu i-a păsat nimănui, dar ăla micu’ a devenit mare şi goliciunea lui interioară devine vizibilă pentru toţi. Mircea Cărtărescu, om cu simţuri fine, a vorbit despre această trăsătură a actualului premier încă din 2010, când a scris despre Ponta că este „un costum Armani gol”.

Vizualizări: 162

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: