Cum se păstrează sfecla roșie pe timp de iarnă

Sfecla roșie este printre ultimele legume care se recoltează din grădini toamna târziu, înainte de venirea înghețului. Aceasta este una dintre legumele care pot fi păstrate și consumate în stare naturală o perioadă mai lungă de timp.

Sfecla roșie necesită crearea unor condiții speciale de păstrare pentru a fi pretabilă pentru consum mai mult timp, în perioada rece a anului. 

În primul rând, țineți cont de faptul că numai culturile rădăcinoase sănătoase pot fi păstrate, deoarece chiar și doar o legumă bolnavă poate provoca daune întregii recolte.

Pentru o păstare de durată, trebuie să facem lucrările corect încă începând de la recoltare.

Sfecla este săpată și scoasă toamna, înainte de primele înghețuri. Excepție este toamna ploioasă. Dacă vremea este destul de caldă, dar deseori plouă abundent, este mai bine să recoltați sfecla mai devreme, deoarece culturile rădăcinoase, care au absorbit o cantitate mare de umiditate, nu se păstrează bine și sunt expuse riscului de putrezire.

Înainte de a scoate sfecla din grădină acordați atenție frunzelor acesteia. La culturile de rădăcinoase coapte, acestea se îngălbenesc și se usucă.

La temperatura camerei, sfecla poate fi păstrată cel mult 6-7 zile, ulterior riscând deshidratarea.

Sfecla se recoltează pe vreme uscatăpentru că este important ca solul să fie uscat. Încetați irigarea cu minim 2-3 săptămâni înainte de recoltare.

Plantele sunt săpate cu hârlețul, frunzele sunt tăiate, lăsând un pețiol de 1,5 cm lungime și lăsate să se usuce câteva ore. Rădăcinile nu se spală, trebuie să le curățați manual de pământ, încercând să nu deteriorați epiderma.

Înainte de depozitare, sfecla este sortată: toate culturile rădăcinoase putrezite și deteriorate sunt aruncate.

Sfecla pentru iarnă este plasată la depozitare permanentă sau temporară, ținând cont de faptul, că nu există o perioadă de repaus pentru culturile rădăcinoase.

La o temperatură de 7°C, încep să se dezvolte mugurii. Prin urmare, condițiile optime de păstrare sunt 2-3°C și umiditate sporită.

Deseori sfecla este depozitată în pivniță pe grămezile de cartofi. Culturile rădăcinoase sunt așezate în 2-3 straturi deasupra tuberculilor, care „împart” excesul de umiditate cu sfecla.

Un alt mod popular de a depozita sfecla este păstrarea ei în nisip. Pentru a face acest lucru, sfeclele sunt așezate în straturi într-o cutie fără găuri, iar peste fiecare strat este așezat nisip ușor umed. Depozitați cutiile în subsol sau pivniță.

Puteți depozita sfecla și în pungi de plastic cu o capacitate de 15-20 kg. În primul rând, le legați strâns iar atunci când apare condens pe pereți, pungile sunt dezlegate, lăsând o mică gaură pentru a se evapora excesul de umiditate.

Galerie foto


Vizualizări: 1,223

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: