Cum se văd la Gorj modificările Legii Educaţiei

De anul viitor, copiii care vor împlini 6 ani vor merge la şcoală, iar clasa a IX-a va fi inclusă la gimnaziu. Într-un an de zile sistemul de învăţământ va suferi o serie de schimbări majore, impuse de noua lege a educaţiei. Unele dintre ele sunt privite cu ochi buni de profesori, dar nu sunt pe placul părinţilor sau liderilor de sindicat.

Toamna anului viitor va aduce la şcoală două generaţii de copii. Celor care împlinesc 7 ani li se vor mai adăuga şi cei care împlinesc 6 ani, recrutaţi obligatoriu în clasa I. Tot atunci cei care trec în clasa a IX-a nu mai merg la liceu, ci rămân în continuare pe băncile şcolilor generale. Despre starea sistemului educaţional din România Gheorghe Mitescu, inspector şcolar general adjunct în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj spune că nu este una care să îi mulţumească nici pe profesori, nici pe elevi, nici pe părinţi şi nici pe partenerii educaţionali. „Se consideră că investiţia în educaţie timpurie este una dintre cele mai bune. Rezultatele acestei investiţii se văd imediat pe termen scurt şi mediu. De asemenea, părţile bune ale trecerii clasei a IX-a la gimnaziu sunt că învăţământul se desfăşoară nouă ani de zile în localitatea de domiciliu, fapt de natură să sporească performanţele şi să pregătească elevii pentru a pătrunde în ciclul liceal ceva mai bine conectaţi la realităţile actuale”, menţionează Gheorghe Mitescu.

Părinţii, nemulţumiţi de lege

Aducerea la şcoală a copiilor de la o vârstă fragedă nu îi mulţumeşte pe părinţi, care consideră că în acest fel celor mici li se răpeşte o parte din copilărie. „E o vârstă precoce pentru a merge la şcoală. Pentru copii orice an contează, şi-ar mai trăi şi ei copilăria. Ar trebui să se gândească la alte feluri de a reforma sistemul, nu să ia copiii mai devreme la şcoală”, afirmă o mămică. Dascălii cred că măsura va da roade în cazul celor mici, dacă aceasta se aplică de la elev la elev. „Nu o găsesc anormală, găsesc că măsura este bună, însă va trebui să se aplice în mod detaşat, de la elev la elev. Sunt copii care nu vor putea face faţă solicitărilor şcolii”, este de părere Valeriu Drulă, directorul Colegiului Naţional „George Coşbuc”.

Legea are raţiuni economice

„Aducerea clasei pregătitoare şi a clasei a IX-a la gimnaziu are raţiuni pur economice. La noi în ţară învăţământul obligatoriu este de zece ani. Prin noua lege a educaţiei se face economie de la clasa a X-a. Cheltuiala este mai redusă cu un copil de clasă pregătitoare decât cu unul din clasa a X-a”, spune Florinela Ponta, liderul Sindicatului Liber din Învăţământ, filiala Târgu Jiu. Mai mult decât atât, reprezentanţii sindicatului din învăţământ susţin că această măsură va încuraja abandonul şcolar. „Un elev din mediul rural care făcea clasa a IX-a şi a X-a la liceu mai putea fi susţinut de părinţi încă doi ani de zile să termine clasa a XII-a, însă acum un astfel de efort financiar va fi prea mare pentru un părinte fără posibilităţi”, susţine Florinela Ponta.

Vizualizări: 123

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: