Cu ce se tratează usturoiul și ceapa înainte de plantare!

Pentru a obține o recoltă bună de ceapă și usturoi trebuie să creați condiții optime pentru plantare. Atunci când vreți să obțineți și material săditor pentru culturile viitoare trebuie să insistați pe calitatea bulbilor plantați.

Pe lângă crearea de condiții optime pe straturile pe care veți sădi ceapa sau usturoiul trebuie să fiți atenți mai ales la materialul săditor. Pentru a obține și material săditor pentru anul următor trebuie aleși bulbii mai mari, sănătoși, nedeteriorați și intacți. Este important să selectați mai ales dacă intenționați să aveți material săditor pentru reproducerea usturoiului și a cepei.

De multe ori ceapa și usturoiul se îmbolnăvesc iar în mai mult din 80% din cazuri, bolile cauzate de viruși, bacterii sau ciuperci sunt transmise prin semințe sau bulbi. 

Pentru a preveni acest lucru vom înmuia cățeii de usturoi și arpagicul în apă curată, la temperatura camerei timp de câteva ore.  Apoi preparam o soluție dezinfectantă dintr-un borcan de cenușă  la 5 litri de apă în care vom muta bulbii de ceapă și usturoi și îi vom ține acolo încă 2-3 ore. Dacă nu doriți să folosiți cenușă, o puteți înlocui cu bicarbonat de sodiu care are același efect. Se folosește o lingură mare de bicarbonat la 1 l de apă. Bulbii de usturoi au o cornee groasă, cu permeabilitate scăzută la apă, astfel încât apariția frunzelor verzi, tinere, va fi accentuată de acest proces. 

Pe scurt această soluție ajută de două ori pentru că mărește procentul de germinație și reduce timpul de germinare și, în același timp, protejează împotriva bolilor și dăunătorilor.

Galerie foto


Vizualizări: 36,693

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: