Cum trebuie să arate, de fapt, fotbalul?

Parcă în ciuda spectatorilor, a fotbalului și a universului Însuși, fantezia spaniolă a fost învinsă, în semifinalele Champions League, de răceala calculată a saxonilor. Chelsea și Bayern au reușit să se pună împotriva voinței tuturor (mai puțin cea a propriilor suporteri) și să ajungă în finală după ce au eliminat Barcelona, respectiv Madridul.

Iar finala pornea cu o favorită certă: Bayern Munchen, nu neapărat datorită valorii superioare a lotului și nici a faptului că jucau pe teren propriu, cât mai ales pentru că toate statisticile lucrau pentru ea. În primul rând, era blestemul Londrei. Nici o echipă din acest oraș nu câștigase, până sâmbătă seara, trofeul Champions League. Apoi, era blestemul locului ocupat în campionatul intern. Cel mai slab loc pe care s-a clasat o câștigătoare de Ligă în campionatul intern din anul respectiv a fost 4. Ei bine, Chelsea Londra, cu un lot mult mai slab decât în anii trecuți, a terminat pe 7 în Anglia. În fine, odată terminate prelungirile, a urmat legea penalty-urilor: Bayern câștigase toate meciurile în care ajunsese la lovituri de departajare, Chelsea le pierduse pe toate. Personal, am știut că nemții vor pierde atunci când am văzut că și-au pus portarul să execute al treilea penalty. E adevărat, Neuer a dat gol și Bayern avea procentaj de 100% din acele trei lovituri, în timp ce englezii rataseră una. Dar această aroganță nu putea rămâne nepedepsită de providență. Germanii au ratat următoarele două lovituri și au pierdut pe propriul teren, după un meci în care își dominaseră adversarul aproape la fel de clar cât o făcuse Barcelona în semifinală. A doua mare înfrângere englezească a lui Bayern după tragedia de pe Nou Camp (1-2 cu două goluri primite în prelungiri de la Manchester United, tot în finală).

Englezii au inventat fotbalul, e drept, dar nu se poate spune că-l joacă la un nivel care să le facă cinste. Totuși, cu aroganța poporului care nu practică decât sporturile pe care le-a inventat el însuși (când ați auzit ultima oară de naționala engleză de handbal, baschet sau hochei-), englezii se încăpățânează să joace un fotbal meschin, scrâșnit, dar viguros și neînfricat. Când ei spun că așa trebuie să arate fotbalul pe care tot ei ni l-au dat, cine poate să-i contrazică- În ceea ce mă privește, încep să cred că vor bate și Spania în finala europenelor, păstrând aceleași principii.

Vizualizări: 110

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: