Cum vor fi repartizaţi banii în urma rectificării bugetare

Peste 19,6 milioane de lei au fost alocate judeţului Gorj în urma rectificării bugetare pentru echilibrarea bugetelor primăriilor. De repartizarea sumelor la primării se va ocupa Trezoreria Gorj. Banii vor fi împărţiţi în raport sumele alocate în anul precedent pentru echilibrare. Unităţile administrativ teritoriale care au primit mai puţini bani anul acesta faţă de anul precedent vor primi acum cei mai mulţi bani.

La începutul acestui an mai multe primării din Gorj au primit sume mari din cota pe impozitul pe salariu şi din TVA, aşa cum s-a întâmplat la Motru, Stăneşti, Tismana, iar altele au primit sume mult mai mici faţă de cele alocate în 2014, asta pentru că la repartizare s-a ţinut cont de gradul de încasare a veniturilor locale, de proiectele pe fonduri europene demarate, dar şi de alte criterii. Mulţi dintre primari s-au plâns la acea vreme că noua formulă nu i-a avantajat. Acum o nouă tranşă de bani, în sumă de 19.633.000 lei a revenit Gorjului în urma rectificării bugetare de luna aceasta. Criteriile sunt altele de această dată, iar după spusele şefului Trezoreriei Gorj, Gheorghe Paraschivu, acestea vor favoriza primăriile care au primit mai puţini bani la începutul acestui an, asta pentru că acum se va ajunge la nivelul anului trecut în ceea ce priveşte sumele alocate pentru echilibrarea bugetelor. "În primul rând primesc bani cei care în anul 2015, în prima etapă a repartizării au primit bani mai puţini decât în 2014 pentru echilibrare. Este o lucrare destul de vastă pentru că trebuie văzute cifrele şi din 2014, şi din 2015, ce s-a acordat iniţial, se lucrează. Depinde la fiecare cum sunt cifrele, dacă a primit suficient în prima etapă, nu mai primeşte. O să fie municipii, oraşe, comune care nu o să primească nimic pentru că au primit în prima etapă suficient. Adică atunci a fost ideea cu asigurarea unui venit minim pe fiecare oraş comună, municipiu. Dacă au primit suficient, adică cel puţin egal cu 2014, acum nu mai primesc. Prin mecanismul acela unii nu au mai primit cât au primit în 2014", a declarat Gheorghe Paraschivu, trezorier şef în cadrul Trezoreriei Gorj.

Reprezentanţii Trezoreriei au spus că până la finele acestei săptămâni vor putea face publice sumele alocate pentru fiecare unitate administrativă în parte.

Alte categorii care primesc bani

În urma rectificării bugetului de stat a mai fost alocată suma de 7.062.000  lei pentru judeţul Gorj, pentru hotărârile judecătoreşti ale salariaţilor din învăţământul preuniversitar, dar şi 391.000 lei pentru cheltuielile cu plata contribuţiilor pentru personalul neclerical angajat în unităţile de cult din judeţ.

Vizualizări: 146

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: