Vald Ciobanu, coordonator artistic la "Brâncuşiana 2015"

Şase sculptori s-au înscris anul acesta la tabăra de sculptură "Brâncușiana 2015", trei români și alți trei din afara granițelor țării. Curator al taberei de sculptură este Vlad Ciobanu, artistul care a realizat bustul închinat lui Ioan Popilian din Parcul Central, care în câteva luni a început să se exfolieze.

Opt blocuri de marmură erau luni pregătite pentru a fi puse la dispoziția artiștilor care s-au înscris anul acesta la tabăra de sculptură. Este vorba de sculptorii români Cătălin Geană, Florin Codre, Maxim Dumitraș, de alți doi sculptori de naționalitate turcă: Metin Kar și Zekeriya Erdinc, și Ion Zderciuc din Republica Moldova. Cătălin Geană este originar din Târgu Cărbunești însă locuiește în București. La începutul acestui an a câștigat locul I la o competiție de sculptură ce a avut loc în Anglia. În cadrul taberei de sculptură ce se desfășoară în această perioadă la Târgu Jiu, în Parcul Central, lângă Digul Jiului, va realiza o sculptură ce va întruchipa o mână gigant.

Tabăra își va închide porțile în data de 24 august, iar pentru participare fiecare artist va primi suma de 1500 de euro din partea Centrului "Brâncuși". Curatorul taberei de sculptură de anul acesta, coordonatorul artistic, este nimeni altul decât controversatul sculptor Vlad Ciobanu, cel care a realizat contra sumei de circa 10.000 euro bustul din bronz amplasat în Parcul Central, închinat lui Ioan Popilian, polițist căzut la datorie în primul război mondial, monument ce s-a degradat la doar câteva luni de la expunere. Iată cum a motivat Ciobanu neparticiparea sa la tabăra de sculptură în calitate de sculptor. "Eu o să încerc să nu particip în această tabără pentru că nu consider că e cazul să inflaționez Târgu Jiul cu lucrările mele", a spus Vlad Ciobanu, în cadrul evenimentului organizat pentru deschiderea taberei de sculptură.

Din data de 10 august va debuta și tabăra de pictură Iosif Keber, care anul acesta va avea loc la Rânca, competiție la care s-au înscris 6 pictori. Fiecare artist va fi remunerat cu suma de 500 de euro.

Vizualizări: 215

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: