Colegiul Naţional “George Coşbuc” Motru – debate la nivel înalt

Dezbaterile sunt atât un instrument educațional, cât și un instrument democratic, putând urma în acest caz proverbul anglo-saxon potrivit căruia este “mai bine să dezbatem fără să avem un rezultat, decât să avem un rezultat, dar fără să dezbatem”.

Debate-ul îți antrenează gândirea, oferindu-ți posibilitatea să reacționezi la contra-argumentele aduse de echipa adversă. Tehnicile de dezbateri dezvolta, în esență, o gândire critică, o capacitate de argumentare și de lucru în echipă, precum și coerenta și claritatea în exprimare, toleranţa față de opiniile adverse și ascultarea activă a acestora. Totodată, Dezbaterile sunt soluția pentru a construi o societate democrată! Margaret Thatcher, Bill Clinton și Barack Obama au fost campioni la “debate”.

Pentru Clubul de dezbateri de la Colegiul Naţional “George Coşbuc” Motru participarea la Forumul Naţional de Dezbateri Academice organizat de către Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică (ARDOR), reprezintă o continuare a tradiţiei de implicare active în mişcarea naţională de dezbateri academice. În acest an, aflat la cea de a patra participare, Clubul de Dezbateri va participa la faza naţională, care se va desfăşura la Timişoara în perioada 25-30 august.

Echipa de dezbateri este formată din elevele Chiseliţă Elena-Ramona, Novacovici Eunice şi Rotaru Bianca. Împreună cu cei doi trainer ai clubului – domnul profesor Nicolae Negrea şi Adrian-Vladimir Costea, absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Politice, membrii echipei au început pregătirea celor trei moţiuni anunţate pentru Forumul Naţional de Dezbateri Academice: Acest Parlament ar oferi avantaje fiscale companiilor care adoptă modelul de inovație deschisă introdus de Tesla Motors; Acest Parlament ar condiționa bugetul armatei de posibilitatea exploatării ei într-un mod profitabil.; Acest Parlament ar seta o cotă maximă de costuri administrative pentru ONG-uri.

Pentru a încuraja mişcarea de dezbateri de la Colegiul Naţional “George Coşbuc Motru”, domnul primar Dorin Hanu, împreună cu membrii Consiliului Local Motru, sprijină şi în acest an debaterii pentru a acoperi taxa de participare şi transport până la Timişoara, unde vor intra în competiţie cu peste 50 de echipe de dezbateri din întreaga ţară. Este important de menţionat faptul că Forumul Naţional de dezbateri are atât o latură competitivă, cât şi una educaţională. În urma competiției se stabilesc campionii naționali la dezbateri, iar partea educațională constă în traininguri și workshopuri tematice la care elevii pot participa.

Adrian-Vladimir Costea

Vizualizări: 172

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: