Mormane de gunoi la Rânca şi turişti nemulţumiţi de mizeria din staţiune!

Aproape 100 de elevi din Novaci și-au sacrificat ieri o zi de vacanță pentru a face din nou curățenie pe Transalpina și în Rânca, deși pentru asta ar trebui să existe gunoieri și adulți responsabili, care să nu arunce gunoaiele la întâmplare. În stațiune mizeria e cam la tot pasul, turiștii fiind acuzați că aruncă resturile la întâmplare, în timp ce aceștia susțin că localnicii și proprietarii de cabane nu știu să aibă grijă de frumusețea din Rânca, fapt care va duce, în timp, la pierderea clientelei.

În fiecare vară, la început de august, de vreo patru ani, elevii din Novaci urcă în mod voluntar, alături de dascălii lor, în vârf de munte pentru că știu că e multă mizerie pe marginea șoselei, dar și în stațiune. Lor li s-au alăturat acum foști absolvenți ai școlii din oraș, implicați în acest gen de voluntariat în anii trecuți, aceștia neuitând de unde au plecat. Pentru ei peisajul e cam același ori de câte ori își iau mănuși și saci și pornesc în strângerea gunoaielor aruncate la întâmplare. În fruntea lor e profesorul Elena Basarabă, directorul școlii din Novaci, cea care i-a convins pe copii să se implice în acțiunile de voluntariat.

„Caserole cu mâncare în gunoaie! Cine credeți că le aruncă? Astea provin de la bucătăriile cabanelor din zonă. Am găsit un brad de la Crăciun, gata împodobit cu tot felul de mizerii. Nu știm al cui e că l-am fi dus și l-am fi pus acolo pe terasă. Acțiunile noastre din anii trecuți au dat roade pentru că e mai puțină mizerie pe marginea șoselei. Sunt multe resturi aruncate în continuare de cei care vin la iarbă verde, dar parcă mai puține decât în anii trecuți. În stațiune nu mai vorbim pentru că deși sunt tomberoane și cei de la Salubritate vin regulat și ridică gunoiul oamenii nu nimeresc ghenele. Gunoiul e aruncat la întâmplare și asta ne deranjează și pe noi, ca localnici, pentru că vii la aer curat și dai de multă mizerie”, spune Basarabă.

mizerie_ranca_1

Supărarea turiștilor

În acțiunea de ieri elevii au împărțit și pliante prin care le cereau turiștilor să păstreze mediul curat. Printre cei întâlniți s-a numărat și un grup de turiști veniți la Rânca din Bucovina, oamenii declarându-se profund dezamăgiți de ceea ce au întâlnit aici. Cu punguța de resturi menajere în mână ei le-au spus elevilor și dascălilor acestora că nu sunt genul de turiști care aruncă mizeriile la întâmplare, altceva fiind însă și mai deranjant pentru ei.

„Noi venim din Bucovina, unde nu veți întâlni niciodată boscheți și mărăcini la intrarea în pensiune așa cum am văzut aici la Rânca. Pe un panou scria „Cazare”, iar lângă el un ditamai mărăcinele că a și glumit soțul și a zis că o fi vreo specie de floare oltenească. Nu se poate să pui panoul și să nu rupi boschetele de lângă el. În plus, în stațiune nu sunt trotuare, nu ai unde să te plimbi în siguranță pentru că de peste tot sar câini la tine, mai ales seara. De gunoaie nu mai vorbim, dar pe noi asta ne-a deranjat cel mai mult, buruienile netunse. Veniți în Bucovina pentru a vedea pensiuni care își așteaptă turiștii. Rânca e frumoasă, dar nu e gospodărită cum trebuie”, a spus o turistă mâhnită de experiența din stațiune.

Supărarea Obștii

Rânca e administrată de primăriile din Baia de Fier și Novaci, dar multe din pensiuni sunt ridicate pe terenul care aparține unei obști care îl are în frunte pe Gheorghe Fârlan. Acesta a inițiat campania de ecologizare în urmă cu câțiva ani în speranța că măcar pe copii va reuși să îi educe în spiritul respectului față de mediu, el recunoscând că mentalitatea adulților nu o mai poate schimba nimeni. „Am vrut prin genul acesta de acțiuni să dăm o educație și copiilor și adulților, dar de adulți se pare că nu se prinde nimic. Noi, pe banii Obștii, facem acțiuni de ecologizare și la 2-3 săptămâni. Luăm oameni din zonă și îi plătim pentru a strânge mizeria lăsată de alții că altfel vine Garda de Mediu și ne amendează, deși amenzile ar trebui date altora. O să vedeți că la finalul acestei acțiuni o să avem iar 400 sau 500 de saci de gunoi, iar peste o lună, când vom urca și mai sus pe Transalpina, dezastrul se va repeta. Noi facem acțiuni de ecologizare dese, dar nu facem față pentru că educația adulților și a turiștilor care trec pe aici e dezastruoasă. Chiar cei de la Primăria de la Baia de Fier au împins cu un buldozer mizeria strânsă la ghena de gunoi de pe teritoriul lor administrativ la noi, iar noi suntem nevoiți să facem curat pentru că nu putem lăsa locul așa”, a spus, cu mâhnire în glas, președintele Obștii, în timp ce elevii au continuat să adune de printre cabane, brazi sau mașini PETuri aruncate la întâmplare, pungi și caserole „pierdute” pe acolo, pentru câteva zile Rânca putând fi considerată o stațiune curată.

Vizualizări: 202

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: